Kako se koristi test za trudnoću?

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - јун 12, 2019

Kako se koristi test za trudnoću?

 

 • Vrsta testa određuje kada možete da se testirate. Neki se mogu koristiti od 5 dana pre izostale menstruacije
 • Pre upotrebe testa za trudnoću proverite njegov rok trajanja i pažljivo pratite uputstva
 • Koristite prvi jutarnji urin ako testiranje obavljate ranije i nemojte piti previše tečnosti pre testiranja
 • Testiranje možete obaviti direktno u mlazu urina ili u sakupljenom uzorku urina
 • Testiranje sa svim Clearblue testovima traje najviše 3 minuta, a neki mogu da prikažu rezultat već nakon 1 minuta
 • Obavezno pročitajte uputstva da biste videli kako da ispravno pročitate rezultat testa i šta još treba da znate
 • Bez obzira na rezultat, znajte da su vam na raspolaganju pomoć i različite opcije, bez obzira na to da li želite da zatrudnite ili ne

Kada mogu da uradim test za trudnoću?

U zavisnosti od testa koji izaberete, test za trudnoću možete da uradite već 5 dana pre izostale menstruacije.  Opširnije o ranom testiranju pomoću Clearblue testa za rano otkrivanje trudnoće

Porast hormona trudnoće (hCG) u ranoj trudnoći

Relativna koncentracija hCG-a
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulacija
Oko ovog vremena hCG može početi da se pojavljuje u urinu
Prvi dan tokom kog se možete testirati pomoću testa za trudnoću Clearblue DIGITAL test za trudnoću sa indikatorom broja nedelja
Očekivana menstruacija
Izostala menstruacija
Dani pre izostale menstruacije

Ako uradite test za trudnoću, svaki pozitivan rezultat, čak i bleda linija, značiće da ste trudni. Negativan rezultat može da znači da niste trudni ili da ste test uradili suviše rano da bi hormon trudnoće mogao da se otkrije korišćenim testom. Uradite još jedan test nekoliko dana kasnije ako mislite da ipak postoji mogućnost da ste trudni. 

Upotrebite naš alat da vidite kada možete da uradite test za trudnoću i da biste razumeli kada je pogodno vreme za obavljanje testa. 

Šta treba da znam pre početka testiranja

Prvo, pronađite test za trudnoću koji vam odgovora. Zatim, pre obavljanja testa za trudnoću treba da uradite nekoliko stvari, na primer: 

 • Proverite datum isteka roka trajanja na kutiji. Čak i ako ste nedavno kupili test, uvek je preporučljivo da se uverite da je kupljeni test i dalje ispravan. Test kojem je istekao rok može da vam da neočekivani rezultat.
 • Koristite prvi jutarnji urin ako se testirate ranije. Testovi za trudnoću u urinu traže prisustvo hormona humani horionski gonadotropin (hCG) čija koncentracija je veća rano ujutru. Ako vam još nije izostala menstruacija, nivo hCG-a možda nije dovoljno visok da bi se otkrio u razređenijem urinu. Međutim, ako vam je menstruacija već izostala možete se testirati u bilo koje doba dana jer će nivo hormona trudnoće biti dovoljno visok za pozitivan rezultat u bilo koje doba dana ako ste trudni.
 • Nemojte piti previše tečnosti pre testiranja. Količina tečnosti koju pijete pre testiranja je posebno važna ako se testirate ranije, jer previše tečnosti može da razredi količinu hCG-a u urinu.
 • Odlučite kako ćete se testirati. Pripremite čistu posudu ako želite da sakupite uzorak. Ako se odlučite za testiranje direktno u mlazu urina, postarajte se da test bude spreman za upotrebu.
 • Preporučujemo da koristite tajmer. Praćenje vremena koje je potrebno da pročitate rezultate može vam pomoći da budete sigurni da ste dovoljno dugo čekali. 

Nakon što pripremite test, nije loše da i sebe pripremite za rezultate. Treba da znate koje opcije su vam na raspolaganju ako ne želite trudnoću – možete potražiti pomoć ako ste dobili pozitivan rezultat a nadali ste se da će test biti negativan. Ako pokušavate da dobijete bebu, a dobili ste negativan rezultat, ne brinite zbog toga – moguće je da ste test uradili prerano (pre datuma kada očekujete menstruaciju), pa je preporučljivo da uradite još jedan test posle nekoliko dana. Čak i ako je rezultat negativan, izglede za začeće možete povećati sledećeg meseca pomoću testa za određivanje ovulacije uz koji ćete znati kada su vam najplodniji dani. Ako se brinete zbog rezultata, znajte da na raspolaganju imate više opcija, bez obzira na to šta iščekujete. 

Obavezno se pridržavajte uputstava

Obavezno prvo pročitajte uputstva na svakom Clearblue testu ili bilo kom drugom testu za trudnoću. Iako je postupak korišćenja mnogih testova isti, razlikovaće se drugi detalji, poput toga koliko je potrebno čekati rezultate, kako se tumače rezultati, pa čak i kada možete da obavite testiranje. Ako su vam potrebna uputstva za bilo koji od naših testova, možete ih preuzeti u nastavku.

Kako se koristi Clearblue test za trudnoću

Jednostavno pratite uputstva kompanije Clearblue koja dolaze uz vaš test, ali postupak korišćenja većine testova biće sličan.

Kako se koristi Clearblue test za trudnoću: Postupni vodič: 

 1. Izvadite testni štapić iz omota i skinite poklopac. ​
 2. Stavite upijajući vrh u mlaz urina na 5 sekundi. Ili možete da ga umočite u uzorak urina prikupljen u čistoj, suvoj posudi na 5 ili 20 sekundi, u zavisnosti od testa koji koristite. 
 3. Upijajući vrh tokom celog postupka testiranja držite okrenut nadole, tj. štapić sa upijajućim vrhom nikad ne okrećite tako da vrh bude okrenut nagore.
 4. Vratite poklopac i položite štapić vodoravno.
 5. Sačekajte 1–3 minuta u skladu sa uputstvima testa koji koristite. 
 6. Pročitaj rezultate. U uputstvu za upotrebu biće navedeno kako da tumačite rezultat i koji su sledeći koraci koje treba da preduzmete

Koliko dugo treba da čekam rezultate?

Od brenda i vrste testa zavisi koliko dugo treba da čekate rezultate kod korišćenja kućnog testa za trudnoću. Period čekanja kod svih Clearblue testova za trudnoću iznosi 3 minuta ili manje. Neki testovi otklanjaju napetost tokom čekanja tako što nude odbrojavanje, a možete i da probate naš test za brzo otkrivanje koji može dati pozitivan rezultat za samo 1 minut ako se testirate od dana izostale menstruacije. Međutim, potrebno je sačekati 3 minuta da bi se potvrdio negativan rezultat. 

Kako se čitaju rezultati testa za trudnoću

Kada završite testiranje i sačekate rezultate, potrebno je da ih razumete. Ako želite da znate kako da uradite test za trudnoću kod kuće, prvo proverite uputstva za test, ali takođe možete pročitati informacije o pozitivnim i negativnim rezultatima testa i tome šta oni znače. Digitalni test na trudnoću će ispisati rezultat, obično rečima kao što su „Trudnoća” ili „Nema trudnoće”, dok će drugi testovi pokazati dve linije ili znak plus za potvrdu pozitivnog rezultata. 

Accuracy_when_you_need_it_the_most

Preciznost onda kada vam je najpotrebnija

Nijedan brend nije precizniji: naši testovi za trudnoću precizni su preko 99% od dana kada očekujete menstruaciju i pružiće vam samopouzdanje onda kada vam je najpotrebnije.