Imam bledu liniju na testu za trudnoću: da li sam trudna?

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - feb 27, 2019
Napisao Jennifer Walker.

Imam bledu liniju na testu za trudnoću: da li sam trudna?

Mislite da ste trudni i uradili ste kućni test za trudnoću, ali vaše iščekivanje se odjednom pretvara u zbunjenost nakon što na testu uočavate veoma bledu liniju. Šta to znači? Saznajte zašto linija na vašem testu može biti bleda i da li ste trudni ili ne. 

  • Test za trudnoću otkriva prisustvo hCG-a – hormona trudnoće.
  • HCG je u normalnim okolnostima prisutan u vašem telu samo ako ste trudni.
  • Svaka pozitivna linija, ma koliko bleda bila, znači da je vaš rezultat trudnoća.
  • Nivo hCG-a u vašem telu povećavaće se tokom trudnoće.
  • Ako se testirate rano u trudnoći, vaš nivo hCG-a je možda još uvek nizak i videćete bledu pozitivnu liniju.
  • Dobijanje blede linije možete izbeći korišćenjem digitalnog testa, koristite prvi jutarnji urin kod ranog testiranja i nemojte piti mnogo tečnosti pre testiranja.

Ako vidite pozitivnu liniju, znači da ste trudni

Test za trudnoću proverava prisustvo hormona poznatog kao hCG (humani horionski gonadotropin).  On se često naziva „hormon trudnoće” jer je obično prisutan u telu samo kada ste trudni. Nivo hCG-a će rasti napredovanjem trudnoće, pa će testovi moći lakše da ga otkriju. Neki testovi za trudnoću, poput testa Clearblue Digital, daće vam jasan rezultat u vidu reči poput „Trudnoća” ili „Nema trudnoće”, međutim, mnogi testovi će pokazati dve linije ako ste trudni. 

Ako je test uspeo – a koristite vizuelni test – uvek ćete videti „kontrolnu liniju” – ali ako ste trudni, pojaviće se još jedna linija. Ponekad je jednostavno odrediti da li je test za trudnoću pozitivan ili ne, ali ponekad druga linija može da bude veoma bleda. Ako vidite pozitivnu liniju, čak i ako je bleda, jednostavan odgovor je: Da, gotovo je sigurno da ste trudni.

 

Šta uzrokuje pojavljivanje bledih pozitivnih linija na testu za trudnoću?  

Intenzitet pozitivne linije na testu zavisi od količine hCG-a u vašem urinu.  Ako je linija bleda, to obično znači da je nivo hCG-a nizak. Jedan od razloga iz kojih nivo hCG-a može biti nizak može biti to što ste još uvek u veoma ranoj fazi trudnoće. Neki veoma osetljivi testovi za trudnoću mogu da otkriju trudnoću već 5 dana pre izostale menstruacije (4 dana pre očekivane menstruacije), međutim, nivoi hCG u tako ranom stadijumu su toliko niski da možete očekivati da svaka linija bude bleda. Nivo hCG-a raste napredovanjem trudnoće, pa ako odlučite da ponovo uradite test, verovatno ćete videti mnogo jaču pozitivnu liniju.

U dijagramu ispod možete videti kako nivo hCG-a u vašem urinu raste tokom rane trudnoće.  

Porast hormona trudnoće (hCG) u ranoj trudnoći

Relativna koncentracija hCG-a
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulacija
Oko ovog vremena hCG može početi da se pojavljuje u urinu
Prvi dan tokom kog se možete testirati pomoću testa za trudnoću Clearblue DIGITAL test za trudnoću sa indikatorom broja nedelja
Očekivana menstruacija
Izostala menstruacija
Dani pre izostale menstruacije

Prilagođeno na osnovu: Gnoth C. and Johnson S. Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments. GeburtshilfeFrauenheilkd 2014;74(7):661–669. 

Još jedan razlog iz kog možda vidite bledu pozitivnu liniju jeste to što ste pili previše tečnosti. Unos previše vode ili drugih napitaka pre upotrebe testa za trudnoću može da potpomogne bržu proizvodnju uzorka urina, ali time će biti razblažena koncentracija eventualnog hCG-a. Uzimanje previše tečnosti pre testiranja može da vam da bledu pozitivnu liniju, ili čak i negativan rezultat kod ranog testiranja.  

Možda je lakše misliti da je bleda linija lažni pozitivan rezultat, ali lažni pozitivan rezultat se veoma, veoma retko pojavljuje. Više informacija o lažnim pozitivnim rezultatima testova za trudnoću možete pronaći ovde.

Kako bleda linija izgleda?

Svaki test za trudnoću je drugačiji, neki brendovi koriste crvenu boju, a neki kao što je Clearblue, plavu boju. Kod testa sa crvenom bojom, bleda linija može da izgleda svetloružičasto, dok test sa plavom bojom može da prikaže svetloplavu liniju. Pogledajte slike ispod da biste stekli predstavu o tome kako blede linije izgledaju.  

 

Bleda linija

 

 

Kako mogu da izbegnem pojavljivanje bledih linija na testu za trudnoću?

Nesigurnost izazvanu bledim linijama možete izbeći ako: 

  • Koristite digitalni test. Koristite digitalni test za trudnoću koji vam slovima ispisuje rezultat pa ne morate da pokušavate da pročitate blede linije.   
  • Pratite uputstva proizvođača za test.  To je veoma važno. Različiti testovi će biti u različitoj meri osetljivi (koliki nivo hormona mogu da otkriju) i neki mogu biti pogodni za testiranje pre izostale menstruacije, dok drugi možda neće biti. Ako želite da se testirate ranije, uverite se da koristite test namenjen za to.
  • Uradite test ujutru čim ustanete. Ako vršite rano testiranje, test uradite ujutru čim ustanete dok je koncentracija hCG-a viša. 
  • Nemojte piti mnogo tečnosti. Uzimanje mnogo tečnosti pre testiranja, uključujući i vodu, može da razblaži koncentraciju hCG-a.   

Ako vidite blede linije ali i dalje niste sigurni da li ste trudni ili ne, možda bi trebalo da test ponovite za nekoliko dana kada nivo hCG-a možda bude viši.  Ako i dalje niste sigurni, obratite se lekaru.