Šta treba da znate o implantacijskom krvarenju

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - апр 23, 2020
Napisao Jennifer Walker.

Šta treba da znate o implantacijskom krvarenju

Malo tačkastog krvarenja rano u trudnoći ne mora da znači da postoji problem. Implantacijsko krvarenje može biti rani znak trudnoće koji samo ukazuje na to da se oplođena jajna ćelija usadila u matericu. Međutim, ako primetite krv i imate bilo kakav razlog za zabrinutost, najbolje je da odete na pregled i isključite eventualne rizike. Ako želite da znate više o implantacijskom krvarenju, šta ono predstavlja, kako izgleda i kada se dešava, pročitajte tekst u nastavku i dobićete više informacija.


 

1. Šta je implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje je tačkasto ili vrlo blago krvarenje do kog dolazi kada se oplođena jajna ćelija, odnosno brzodeleći skup ćelija poznat kao blastocist, zakači za sluznicu materice.

2. Kada dolazi do implantacijskog krvarenja?

Može se desiti da doživite blago ili tačkasto krvarenje usled implantacije oko jedne do dve nedelje nakon oplodnje, otprilike u isto vreme kada biste u normalnim okolnostima očekivali menstruaciju.

3. Kako da razlikujem implantacijsko krvarenje od menstruacije?

Implantacijsko krvarenje je vrlo blago u odnosu na krvarenje tokom menstruacije. Glavna razlika koju možete primetiti jeste u količini i boji krvi koju vidite. 

Kako izgleda implantacijsko krvarenje? Kod implantacijskog krvarenja na donjem vešu ćete najverovatnije primetiti nekoliko kapi krvi koje ne bi prekrile čak ni dnevni uložak.

Implantacijsko krvarenje može biti i braon ili svetloružičaste boje. Međutim, ne možete biti sigurni da je bilo kakav oblik krvarenja, bilo koje boje, bezopasan u ranoj trudnoći. Posetite svog lekara ako imate bilo kakav razlog za zabrinutost. 

4. Koji su znaci i simptomi implantacijskog krvarenja?

Možda ćete imati nekoliko kapi krvi i lagane grčeve na dan ili dva, približno u vreme implantacije. Moguće je da čak nećete ni znati da ste trudni kada se to desi. S druge strane, uobičajeno je i da uopšte ne dođe do toga.  Međutim, možete imati druge rane znakove trudnoće, kao što su:

  • mučnina
  • umor
  • osetljive grudi
  • često mokrenje
  • žudnje ili averzije

5. Koji intenzitet krvarenja je bezopasan tokom implantacije?

Implantacijsko krvarenje najčešće ne ukazuje ni na kakav problem. Međutim, ako primetite krv i zabrinuti ste, posetite lekara jer ne postoji način da znate koji intenzitet krvarenja je bezopasan ako ste trudni.

6. Koliko dugo traje implantacijsko krvarenje i koliko je obilno?

Implantacijsko krvarenje treba da bude isključivo blago (samo nekoliko kapi krvi) i može da traje nekoliko dana.

7. Koliko dugo nakon implantacijskog krvarenja mogu da uradim test za trudnoću?

Test možete odmah da obavite ako već niste, pogotovo zato što se krvarenje usled implantacije obično dešava u vreme kada očekujete menstruaciju! Neki testovi za trudnoću dovoljno su osetljivi da mogu da otkriju hormon hCG u urinu 6 dana pre izostale menstruacije (5 dana pre očekivane menstruacije). Možete dobiti lažni negativan rezultat ako se testirate prerano, jer količine hCG-a mogu biti preniske da bi se otkrile, čak i ako ste trudni. Ako dobijete negativan rezultat, ali i dalje mislite da ste trudni, sačekajte 3 dana pre ponovnog testiranja. HCG brzo raste u ranoj trudnoći, tako da bi do tada trebalo da dobijete pozitivan rezultat ako ste trudni.

8. Da li svaka žena ima implantacijsko krvarenje?

Ne. Krvarenje se dešava u samo 15–25% ranih trudnoća1. U većini slučajeva, tačkasto krvarenje je normalan znak implantacije, ali svako krvarenje treba proveriti ako ste zabrinuti, jer ono ipak može biti simptom pobačaja ili vanmaterične trudnoće. 

Implantacijsko krvarenje obično ne predstavlja razlog za brigu. Najverovatnije nećete ni znati da ste trudni kada ga primetite. Ako primetite tačkasto krvarenje oko datuma očekivane menstruacije, a sumnjate na trudnoću, uradite test za trudnoću. Ako ste trudni, razgovarajte sa svojim lekarom i pomenite eventualno krvarenje kako bi se isključili svi drugi faktori. 

  1. Snell, B. J. (2009, November 12). Assessment and management of bleeding in the first trimester of pregnancy [Abstract]. Journal of Midwifery & Women's Health, 54(6), 483-491. Preuzeto sa http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1016/j.jmwh.2009.08.007/abstract