Testovi za trudnoću

Sve što treba da znate o testovima za trudnoću – kako biste mogli da pronađete test koji vam odgovara ili da pročitate nešto više o tome kako testovi za trudnoću funkcionišu.

Svi Clearblue testovi za trudnoću su preko 99% precizni od dana kada očekujete menstruaciju

Sve što treba da znate o testovima za trudnoću

Kako funkcionišu testovi za trudnoću

Svi kućni testovi za trudnoću detektuju „hormon trudnoće”, humani horionski gonadotropin (hCG) u urinu. U trudnoći hCG prvo proizvodi oplođena jajna ćelija, a zatim posteljica. Oplođena jajna ćelija se obično implantira u unutrašnji zid materice 6–8 dana pre izostale menstruacije, kada male količine hormona hCG počinju da se pojavljuju u krvi i urinu majke. Iako su nivoi hormona hCG isprva veoma niski, nivo u prvim nedeljama trudnoće raste brzo i predvidivo5.

Porast hormona trudnoće (hCG) u ranoj trudnoći

Relativna koncentracija hCG-a
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulacija
Oko ovog vremena hCG može početi da se pojavljuje u urinu
Prvi dan tokom kog se možete testirati pomoću testa za trudnoću Clearblue DIGITAL test za trudnoću sa indikatorom broja nedelja
Očekivana menstruacija
Izostala menstruacija
Dani pre izostale menstruacije
 

Rani znaci trudnoće

Test za trudnoću

Rani znaci trudnoće

Saznajte

 
 
 

Kada mogu da uradim test za trudnoću?

Preko 99% precizan

Klinički je dokazano da su svi Clearblue testovi za trudnoću precizni preko 99% u otkrivanju trudnoće od dana kada očekujete menstruaciju. Međutim, ako mislite da ste možda trudni, želećete da budete sigurni što je pre moguće i mnoge žene žele da se testiraju ranije od toga. Najranije testiranje pomoću najosetljivijih trenutno dostupnih testova moguće je 6 dana pre izostale menstruacije (obično 10 dana nakon ovulacije).
Pročitajte više o ranom testiranju i iskoristite naš zgodni kalkulator koji će vam reći kada da se testirate.

Kako se koristi test za trudnoću

Gotovo tri četvrtine žena preferira jednostavnost testiranja direktno u mlazu urina6. Radi jednostavnosti korišćenja, svi Clearblue testovi mogu da se koriste ili u mlazu, tako što ćete na 5 sekundi jednostavno držati vrh direktno pod mlazom urina, ili tako što ćete test umočiti u uzorak sakupljenog urina na 5–20 sekundi, u zavisnosti od korišćenog proizvoda. Imajte na umu to da uvek treba da pročitate letak pre korišćenja testa. Letke sa uputstvima za bilo koji od naših proizvoda za trudnoću možete preuzeti ovde.

 

Kako se čita test za trudnoću

Čekanje na rezultat nakon obavljenog testa može biti uzbudljivo, ali i stresno, a želećete da budete sigurni da ste ga ispravno protumačili. Istraživanja pokazuju da vrsta testa koji odaberete može značajno da utiče na jednostavnost čitanja rezultata. Digitalni testovi poput testa Clearblue sa indikatorom broja nedelja daju nedvosmislene rezultate prikazane rečima. Znate li da gotovo 1 od 3 žene može pogrešno da pročita neke vrste testova za trudnoću6

 

Koji test meni treba?

Svi Clearblue testovi za trudnoću napravljeni su sa ženama na umu i uključuju jedinstvene i inovativne funkcije koje ih čine jednostavnim za korišćenje i čitanje, tako da možete biti sigurni u rezultat, što će vam pomoći da otklonite sumnje onda kada vam je to najpotrebnije.

Postoje i drugi testovi koji ne zadovoljavaju te standarde.

Testovi sa trakom i kasetom predstavljaju najjednostavniju vrstu testova. Često su mali i nisu jednostavni za korišćenje jer podrazumevaju upotrebu u više koraka, uključujući prikupljanje uzorka pre testiranja. Kada ste uzbuđeni ili zabrinuti (ili oba), lako može da dođe do greške – ili do toga da se brinete da li ste pogrešili. A istraživanja su pokazala da 1 od 3 žene može pogrešno da pročita ovakve vrste testova, što ih čini jednom od najtežih vrsta testova za korišćenje i čitanje.6

Skoro tri četvrtine žena preferira direktno testiranje u mlazu urina. Istraživanja su pokazala da su testovi za testiranje u mlazu poput testa Clearblue zgodni, higijenski i jednostavni za korišćenje.6

Ako želite test sa najviše informacija o vašoj trudnoći, probajte Clearblue sa indikatorom broja nedelja, jedini test koji takođe može da vam pokaže broj nedelja od začeća. Međutim, ako vam je menstruacija već izostala i samo želite da dobijete brz rezultat, onda bi Clearblue sa brzom detekcijom mogao biti pravi test za vas. 

 

Poređenje Clearblue testova za trudnoću

Pogledajte naš video sa različitim vrstama testova za trudnoću kako biste lakše odabrali onaj koji je vama potreban.

 

Testovi za trudnoću u doktorskoj ordinaciji

Urinski testovi za trudnoću koje koristi vaš lekar rade na osnovu iste tehnologije kao i kućni testovi za trudnoću. Testovi za trudnoću koje koriste lekari takođe otkrivaju hCG i precizni su preko 99% od dana očekivane menstruacije. Kao i neki kućni testovi, neki od testova koje koriste lekari mogu se koristiti pre izostale menstruacije.

Pošto su kućni testovi za trudnoću dovoljno pouzdani, vaš lekar možda neće raditi drugi test kako bi potvrdio pozitivan rezultat testa, iako se rutinska praksa razlikuje od zemlje do zemlje. Ako lekar bude radio drugi urinski test, rezultate ćete često dobiti za nekoliko minuta. Vaš lekar umesto toga može da uradi i test krvi, uzimanjem uzorka iz ruke (vađenje krvi) ili uzimanjem samo par kapi iz prsta. Kod uzimanja uzorka krvi, uzorak će možda morati da se šalje u laboratoriju i za rezultate će obično biti potrebno par dana.

 

Clearblue – vodeći inovator duže od 30 godina

Clearblue je pionir u testovima za trudnoću već preko 30 godina i pruža nove i inovativne proizvode, uključujući:

 • 1985.

  Prvi jednostavni kućni test za trudnoću na svetu. Brži i mnogo jednostavniji od ranijih metoda, bio je to prvi test koji ste mogli da koristite direktno u mlazu urina, koristio se u samo 3 koraka i pružao je precizan rezultat za samo 30 minuta, dok su za ostale metode bili potrebni sati ili čak dani.

 • 1988.

  Prvi na svetu – test za trudnoću sa jednim korakom i lako čitljivim rezultatima za samo 3 minuta.

 • 1996.

  Prvi na svetu – test za trudnoću sa rezultatom za 1 minut.

 • 2003.

  Prvi na svetu – digitalni test za trudnoću koji daje jasne rezultate prikazane rečima. „Digitalna revolucija” je važna jer 1 od 4 žene može pogrešno da pročita test sa linijama7.

 • 2004.

  Prvi na svetu – test za trudnoću sa vrhom koji menja boju radi lakšeg uzorkovanja.

 • 2008.

  Prvi na svetu – test za trudnoću koji vam prikazuje broj nedelja od začeća (1-2, 2-3 ili 3+).

 • 2011.

  Prvi na svetu – test za trudnoću koji je dobio nagradu „Crvena tačka” (Red Dot) za inovativan, ergonomski dizajn i jednostavnost korišćenja.

 • 2012.

  Prvi na svetu – digitalni test za trudnoću sa inteligentnim odbrojavanjem do rezultata.

 •  


Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - feb 27, 2019

 1. Clearblue sa indikatorom broja nedelja: Broj nedelja od začeća na ekranu je prikazan kao 1-2, 2-3 ili 3+.
 2. Rezultat „Trudnoća” se može pojaviti za 1 minut kada se testirate od dana izostale menstruacije. Sačekajte 3 minuta da biste potvrdili rezultat „Nema trudnoće”.
 3. Digitalni rezultati jednostavni za čitanje
 4. Nepomnaschy PA, Weinberg CR, Wilcox AJ, Baird DD. Urinary hCG patterns during the week following implantation. Hum Reprod 2008 Feb;23(2):271–7
 5. Pike J, Godbert S, Johnson S. Comparison of volunteers' experience of using, and accuracy of reading, different types of home pregnancy test formats. Expert Opinion on Medical Diagnostics 2013; 7(5):435-44.
 6. Tomlinson C, Marshall J, Ellis JE. Comparison of accuracy and certainty of results of six home pregnancy tests available over-the-counter. Curr Med Res Opin 2008 Jun;24(6):1645–9