Šta je ovulacija?

Dr Sarah Johnson

Revieved bi Dr Sarah Johnson - мај 17, 2017
Napisao Jennifer Walker.

Šta je ovulacija?

Ovulacija je naziv procesa koji se u normalnim okolnostima dešava jednom u toku svakog menstrualnog ciklusa, kada usled hormonskih promena jajnik oslobodi jajnu ćeliju. U ovom članku upoznaćemo se pobliže sa ovim procesom i objasniti kako da ova saznanja iskoristite kako biste lakše zatrudneli.

  • Ovulacija je proces u kome jajnik usled hormonskih promena oslobodi jajnu ćeliju.
  • Možete da zatrudnite samo ako spermatozoid dođe do jajne ćelije i oplodi je.
  • Do ovulacije obično dolazi 24 do 36 časova nakon talasa luteinizirajućeg hormona (LH) pa vam prepoznavanje tog talasa LH pomaže da odredite kada ćete ovulirati.
  • Spermatozoidi mogu da ostanu aktivni do pet dana pa parovi mogu da začnu i ako imaju odnos pre oslobađanja jajne ćelije.
  • Clearblue testovi za određivanje ovulacije su najmanje 99% precizni u detektovanju talasa LH.

Ovulacija

Ovulacija je naziv procesa koji se u normalnim okolnostima dešava jednom u toku svakog menstrualnog ciklusa, kada usled hormonskih promena jajnik oslobodi jajnu ćeliju. Možete da zatrudnite samo ako spermatozoid oplodi jajnu ćeliju. Do ovulacije obično dolazi 12 do 16 dana pre početka sledeće menstruacije.
Jajne ćelije se nalaze u vašim jajnicima. Tokom prvog dela svakog menstrualnog ciklusa, jedna jajna ćelija raste i sazreva.

Ženski reproduktivni organi

  • Kako se približavate ovulaciji, vaše telo proizvodi sve veću količinu hormona zvanog estrogen koji uzrokuje zadebljanje unutrašnjih zidova materice i pomaže u stvaranju povoljnog okruženja za spermatozoide.
  • Visok nivo estrogena dovodi do naglog povećanja nivoa još jednog hormona zvanog luteinizirajući hormon (LH). Talas LH uzrokuje oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika – to je ovulacija.
  • Do ovulacije obično dolazi 24 do 36 časova nakon talasa LH, zbog čega je talas LH dobar predznak najveće plodnosti.
  • Jajna ćelija može biti oplođena samo tokom 24 časa nakon ovulacije. Ako se ne oplodi, dolazi do ljuštenja unutrašnjosti materice (tokom kog dolazi do gubitka jajne ćelije) i dobijate menstruaciju. To označava početak sledećeg menstrualnog ciklusa.

 

Mogu li da ovuliram više puta tokom jednog ciklusa?

Profesor Bil Ledžer, stručnjak za plodnost

Da, moguće je ovulirati dvaput, ali to se obično dešava otprilike u isto vreme u toku ciklusa. Tako se dobijaju dvojajčani blizanci, od ovulacije dve zasebne jajne ćelije. To se dešava češće kod žena starijih od 35 godina, što je i razlog zašto starije majke imaju više blizanaca (drugi razlog je što mnoge klinike za vantelesnu oplodnju vrše transfer dva embriona kod starijih pacijentkinja, dok se kod onih mlađih od 40 godina obično vrši transfer jednog embriona).

Kada ste plodni?

Test za trudnoću

Zbog varijabilnosti menstrualnog ciklusa kod žena, ponekad je teško znati kada ste u plodnim danima.

Precizno indentifikujte
svoje plodne dane

 

Koja je razlika između ovulacije i plodnih dana?

Iako jajna ćelija može da preživi samo do 24 časa, spermatozoidi mogu da ostanu aktivni do pet dana. Zato može biti iznenađujuće saznanje da par može da začne putem seksualnog odnosa četiri do pet dana pre oslobađanja jajne ćelije.
Ukupno trajanje plodnog perioda, uzimajući u obzir i životni vek spermatozoida i životni vek jajne ćelije, iznosi oko šest dana. „Plodni dani” su svi dani u menstrualnom ciklusu tokom kojih ste sposobni da zatrudnite ako imate nezaštićen odnos.

Identifikovanje dodatnih plodnih dana parovima pruža veću fleksibilnost u planiranju odnosa u skladu sa njihovim načinom života, a takođe im pruža više prilika za začeće, što parove može da oslobodi pritiska koji mogu da osete dok pokušavaju da zatrudne.


Kada je žena najplodnija?

Ciklus plodnosti

Dani u svakom ciklusu tokom kojih ste najplodniji, i samim tim imate najveće šanse da zatrudnite tokom nezaštićenog seksa, jesu dan ovulacije i dan pre njega – ta dva dana predstavljaju vrhunac plodnosti. Takođe postoji par dana pre toga kada ste u razdoblju visoke plodnosti i takođe imate priliku da zatrudnite. Izvan tog „perioda plodnosti” od oko šest dana, šanse za trudnoću su male.
 Kako identifikovati najplodnije dane?

Dijagram ilustruje da u danima pre ovulacije ipak postoji šansa za začeće.


Kada dolazi do ovulacije?

Dužina menstrualnog ciklusa varira od žene do žene i od ciklusa do ciklusa, ali tipično traje između 23 i 35 dana. Do ovulacije obično dolazi 12-16 dana pre sledeće menstruacije. Mnoge žene misle da ovuliraju 14. dana, ali to je samo prosek. Većina žena će zapravo ovulirati nekog drugog dana u toku menstrualnog ciklusa, a to će takođe varirati od ciklusa do ciklusa. Zapravo, trajanje 46% menstrualnih ciklusa varira za sedam ili više dana1.

Neke žene tvrde da osećaju iznenadan oštar bol prilikom ovulacije, ali mnoge ne osećaju ništa i ne doživljavaju bilo kakav drugi fizički znak ovulacije. Ako želite da zatrudnite, važno je da imate odnos tokom plodnih dana; ako želite da saznate kada ste u najplodnijim danima, važno je da se upoznate sa sopstvenim telom i svojim menstrualnim ciklusom.

Profesor Bil Ledžer, stručnjak za plodnost

„Svako je različit i žene ne mogu da se oslanjanju na prosečne vrednosti populacije kako bi razumele sopstvenu plodnost. Jedan od najjednostavnijih koraka koje žena može da preduzme u cilju razumevanja svoje plodnosti jeste da zna kada ovulira, a testovi za određivanje ovulacije predstavljaju najjednostavniji način da žena precizno predvidi kada će ovulirati. Konvencionalni LH testovi parove upozoravaju na ovulaciju jedan ili dva dana unapred. Clearblue je takođe razvio naprednije proizvode koji ženama pružaju još više informacija.”

Upitnik: Osnove o plodnosti

Spremni ste za bebu? Oprobajte svoje znanje!

Započni upitnik

 

Mislim da ne ovuliram svakog meseca, šta može biti uzrok toga?

Profesor Majkl Tomas

Žene ponekad ne ovuliraju svakog meseca, iz niza razloga. Ako su vam ciklusi obično duži od 35 dana, možda nemate ujednačenu ovulaciju ili je uopšte nemate. Najveći broj žena koje ne ovuliraju i nisu trudne možda ima sindrom policističnih jajnika. Sindrom policističnih jajnika je urođeno stanje koje može da izazove neredovne i neujednačene ovulacije (oslobađanje jajne ćelije) kod žena. Te žene mogu da pate od akni u odraslom dobu i od pojačane maljavosti gornje usne i podbratka. Ultrazvuk može da pokaže prisustvo mnoštva malih cisti unutar jajnika koje ostaju male. Ostala zdravstvena stanja koja mogu da prouzrokuju izostanak ovulacije uključuju slabu funkciju štitaste žlezde (hipotiroidizam), visoku proizvodnju prolaktina (hiperprolaktinemija) i period koji prethodi menopauzi (perimenopauza). Ako mislite da nemate ujednačene ovulacije, treba da se obratite svom lekaru.

Koliko traje ovulacija?

Budući da je ovulacija oslobađanje jajne ćelije iz jajnika, ona je gotovo trenutna – folikul puca i jajna ćelija se velikom brzinom izbacuje u jajovod.dot-pinpoints

Test za određivanje ovulacije DIGITAL: precizno određuje vaša 2 najplodnija dana

Tokom svakog ciklusa postoji samo par dana kada može doći do začeća, tako da je veoma važno da tih dana imate odnose ako pokušavate da zatrudnite.