Simptomi trudnoće

Izostala ili zakasnela menstruacija? Na šta još treba obratiti pažnju.

Simptomi trudnoće

Postoje razni simptomi koji mogu da ukažu na moguću trudnoću. Oni se razlikuju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće. Ako ste trudni, možete primetiti jedan ili više ovih simptoma. Nemojte da brinete, mala je verovatnoća da ih osetite sve odjednom.  Slično tome, ne treba da brinete ako ne osetite nijedan. Savršeno je moguće biti u drugom stanju, a da ne primetite nijedan od ovih znakova trudnoće.

Izostala menstruacija

Ako imate redovan menstrualni ciklus, ovo je često najraniji fizički simptom. Imajte na umu da možete doživeti blago krvarenje u periodu kada očekujete menstruaciju čak i ako ste trudni, kao i kada se oplođena jajna ćelija ugradi u vašu matericu.

Ako vaši ciklusi nisu redovni, možete da primetite druge simptome trudnoće pre nego što primetite izostanak menstruacije.

Drugi simptomi

Malaksalost

Možete se osećati neuobičajeno umorno u prvim nedeljama trudnoće. Razlog za to mogu biti povećani nivoi progesterona u vašem telu, jer održava zidove materice radi lakšeg održavanja trudnoće.

Osećaj mučnine/jutarnja mučnina

Možete početi da osećate mučninu ili čak i povraćati između 2. i 8. nedelje trudnoće. Ovo uglavnom prolazi do 16. nedelje. Iako se ovo često naziva „jutarnja mučnina“, ona se može javiti u bilo koje doba dana ili noći, a možete je osećati i sve vreme.

Prekomerno povraćanje u trudnoći

Otprilike jedna u 100 žena može da pati od prekomernog povraćanja u trudnoći. Ovo stanje (hyperemesis gravidarum) se uglavnom nastavlja i dugo nakon prvog tromesečja (12 do 13 nedelja) i izaziva toliko često povraćanje da se ne mogu zadržati ni hrana ni tečnosti. Ovo stanje se uglavnom može lečiti i samo u retkim slučajevima može da dovede do komplikacija u trudnoći, ali ako patite od ozbiljne mučnine, obratite se lekaru.

Promene u grudima

Vaše grudi se mogu uvećati i postati blago ili veoma osetljive. Vene na grudima mogu postati više istaknute i vaše bradavice mogu potamneti.

Češći odlazak u toalet

Oko 6 do 8 nedelja nakon začeća možete imati češću potrebu za mokrenjem. To toga dolazi jer vaša materica raste i pritiska bešiku. Na kraju prvog tromesečja, vaša materica se podiže u stomaku što malo oslobađa pritisak na bešiku.

Promene raspoloženja

Promene u vašim hormonima mogu da izazovu promene raspoloženja u ranim fazama trudnoće – možete čak zateći samu sebe kako plačete bez razloga.

Promene ukusa (žudnja za nekom hranom) i osetljivost na mirise

Možete prestati da uzimate neke stvari poput čaja, kafe ili masne hrane i početi da žudite za stvarima koje normalno ne volite. Može vam se i smučiti kada pomirišete neke stvari – poput kafe, mesa ili alkohola.

Grčevi

Možete doživeti grčeve u nogama ili stopalima u prvom tromesečju, a ponekad i kasnije u trudnoći. Do toga dolazi zbog promene u načinu na koji vaše telo obrađuje kalcijum.

Bilo da iskusite neke od ovih simptoma ili nijedan od njih, jedini način da zasigurno saznate da li ste trudni ili niste je da obavite test za trudnoću. Svi Clearblue testovi za trudnoću su preko 99% precizni od dana očekivane menstruacije. Oni su pouzdani, brzi i jednostavni za korišćenje. I Clearblue testovi su toliko osetljivi da se čak mogu koristiti 5 dana pre izostale menstruacije.


Neplanirana trudnoća

Ako ste se već testirali, može biti da ste saznali da ste trudni, a to nije željeni rezultat.  U tom slučaju je važno da bude svesni opcija koje su vam dostupne. Zapamtite da niste sami – svakog dana na stotine žena se suoči sa istom situacijom i uz pravi savet i podršku mogu da donesu odluku o tome šta je najbolje što mogu da urade.

Trebalo bi da porazgovarate sa zdravstvenim stručnjakom što je pre moguće. Razmislite o tome da zakažete pregled kod lekara, posetite lokalnu kliniku za planiranje porodice.

think-you-might-be-pregnant-2

Da li sam trudna? (upitnik)

Ako trenutno ne možete da kupite test za trudnoću, isprobajte naš brzi upitnik „Da li sam trudna?” i saznajte da li bi vaši simptomi mogli da budu rani znak trudnoće.