Šta može da izazove izostanak menstruacije?

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - јун 05, 2019
Napisao Jennifer Walker.

Šta može da izazove izostanak menstruacije?

Izostanak menstruacije može da bude stresan. Brinete se da li ste trudni ili ne ili nešto nije u redu s vama. Iako trudnoća i bolest mogu da izazovu kašnjenje ili izostanak menstruacije, postoje i drugi faktori, kao što su stres ili prirodne varijacije u menstrualnom ciklusu, koji mogu da izazovu kašnjenje menstruacije. Nastavite čitanje da biste saznali šta uzrokuje izostanak menstruacije.


 
 • Ako ste imali nezaštićen seks i kasni vam menstruacija, uradite test za trudnoću da biste saznali da li ste trudni ili ne
 • Menstruacija može da kasni ili izostane i zbog stresa, iznenadnog gubitka težine, prekomernog vežbanja, prekomerne težine, dojenja, približavanja menopauze ili uzimanja nekih kontraceptivnih sredstava
 • Neka dugoročna zdravstvena stanja, kao što su prekomerno aktivna štitasta žlezda, sindrom policističnih jajnika, dijabetes i srčane bolesti, takođe mogu da prouzrokuju izostanak ili neredovnost menstruacije.
 • Mnoge žene imaju nepravilne cikluse zbog prirodnih varijacija.

Izostale menstruacije i trudnoća

Ako ste imali nezaštićeni odnos, moguće je da vam je menstruacija izostala jer ste trudni. Preporučujemo da prvo isključite trudnoću testom za trudnoću, ili proverite da li treba da uradite test pomoću našeg upitnika „Da li sam trudna”

Pazite na simptome rane trudnoće, kao što su:

 • osetljive grudi
 • jutarnja mučnina
 • često mokrenje
 • umor

Ovi simptomi u kombinaciji sa izostankom menstruacije mogu da znače da ste trudni.

Nisam trudna, zašto mi menstruacija kasni?

Test na trudnoću je bio negativan ali još uvek niste dobili menstruaciju, šta dalje? Postoji mnogo razloga zbog kojih menstruacija može da vam izostane ili da čak u potpunosti prestane. 

Ako se trudnoća ne može isključiti nakon negativnog rezultata testa, menstruacija vam možda kasni ili je izostala zbog: 

 • Stres: Stres može biti jedan od glavnih razloga kašnjenja ili izostanka menstruacije. Odvojite vreme za opuštanje, vežbajte redovno, a možete i da radite vežbe disanja kako biste kontrolisali stres.
 • Iznenadni gubitak težine: Može dovesti do prestanka menstruacije, jer veliko ograničenje kalorija ili poremećaji u ishrani mogu zaustaviti proizvodnju hormona koji su vam potrebni za ovulaciju.
 • Ekstremno preterano vežbanje. Preterano vežbanje i intenzivna fizička aktivnost mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu.
 • Prekomerno aktivna štitasta žlezda: Bolest štitaste žlezde može  vam poremetiti ciklus.
 • Dugoročna zdravstvena stanja: Neka stanja kao što su srčane bolesti ili dijabetes mogu izazvati izostanak ili nepravilnost menstruacije. 
 • Prekomerna težina ili gojaznost: Višak težine ili povećanje telesne težine može uzrokovati da vaše telo proizvodi previše estrogena, što može uticati na menstrualni ciklus.  
 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS): Policistični jajnici sadrže mnogo nerazvijenih mehura u kojima se razvijaju jajne ćelije i često nisu u stanju da oslobode jajnu ćeliju, te ne dolazi do ovulacije. PCOS pogađa svaku desetu ženu u Velikoj Britaniji i odgovoran je za svaki treći slučaj neredovne menstruacije.
 • Dostizanje menopauze ili perimenopauze: Približavanjem menopauzi, koja se obično javlja između 45 i 55 godina, nivoi estrogena će početi da se smanjuju i možda ćete ređe ovulirati. Kod nekih žena, otprilike kod 1 od 100, dolazi do preuranjene menopauze koja nastupa pre 40. godine. Ako niste imali menstruaciju 3 meseca i mlađi ste od 45 godina, posetite svog lekara.
 • Dojenje: Ako dojite, menstruacije mogu biti neredovne ili odsutne.  Možda nećete imati menstruaciju dok ne prestanete da dojite, ali to ne znači da niste plodni, pa vodite računa da koristite kontracepciju ako još uvek ne želite da ostanete u drugom stanju. 
 • Kontracepcija: Neke vrste kontracepcije, kao što su pilula za kontracepciju koja sadrži samo progesteron, kontracepcijska injekcija ili intrauterini sistem (IUS) mogu dovesti do potpunog prestanka menstruacije. 

Postoji mnogo razloga za kašnjenje ili izostanak menstruacije, a većina, poput stresa, nije razlog za uzbunu jer se menstruacije mogu vratiti u normalu uz nekoliko zdravih promena u načinu života. 

Međutim, da biste isključili eventualne razloge za zabrinutost, dobro bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom ako vam izostane više od jedne menstruacije. 

Da li mi stvarno kasni?

Možda mislite da vam menstruacija kasni, ali to može biti i samo prirodna varijacija u vašem uobičajenom ciklusu. Mnoge žene imaju određene varijacije ciklusa od meseca do meseca, obično oko dva ili tri dana, tako da možete dobiti menstruaciju 27. dana jednog meseca, a 33. dana drugog. Međutim, kod nekih žena varijacija je još veća, pri čemu 46% ciklusa može da se pomeri za 7 ili više dana, a 20% za 14 ili više dana. 

Svaka žena ima drugačiji ciklus, a starenjem i približavanjem menopauzi možete primetiti da i vaši ciklusi postaju nepravilniji. U suprotnom, praćenje menstrualnih ciklusa može da vam pomogne da otkrijete šta je normalno za vas i kolika je varijacija. Obratite se svom lekaru ako imate bilo kakvih razloga za zabrinutost. 

think-you-might-be-pregnant-2

Da li sam trudna? (upitnik)

Ako trenutno ne možete da kupite test za trudnoću, isprobajte naš brzi upitnik „Da li sam trudna?” i saznajte da li bi vaši simptomi mogli da budu rani znak trudnoće.