Test za trudnoću
Brzo otkrivanje

Test za trudnoću Brzo otkrivanje
Rezultati već
za 1 minut3

Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće osmišljen je tako da vam omogući najjednostavnije testiranje na trudnoću, uz preciznost koju očekujete od kompanije Clearblue – a rezultati su tu već za 1 minut1. Njegov revolucionarni dizajn je osmišljen na osnovu opsežnog istraživanja sa učešćem žena i čak je osvojio nagradu Red Dot Design 2012. godine.

Glavne prednosti

Precizan preko 99%

Precizan preko 99%

Od dana očekivane menstruacije.

Ergonomski oblik

Ergonomski oblik

Jednostavan za rukovanje i pruža veći stepen higijene zahvaljujući dužoj, zakrivljenoj dršci.

50% širi vrh

Dodatno prošireni vrh

Široki vrh koji menja boju olakšava uzorkovanje i menja boju iz bele u ružičastu kako bi vas obavestio da ste ispravno obavili uzorkovanje.

Jasni rezultati u vidu znaka plus (+) ili minus (–)

Jasni rezultati u vidu znaka plus (+) ili minus (–)

Lako čitljivi rezultati u vidu znaka plus (+) ili minus (–), sa rezultatom trudnoće već za 1 minut od dana izostale menstruacije.

Kako se koristi Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće

1. Pre nego što počnete

Uvek pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu pre nego što obavite test na trudnoću.

Kada budete spremni za testiranje, izvadite štapić za test na trudnoću iz folije i skinite plavi poklopac. Odmah upotrebite test.
 

Pre nego što počnete
 

2. Obavljanje testa

Obavljanje testaUpijajući vrh koji menja boju jednostavno držite u mlazu urina ili u uzorku urina prikupljenom u čistoj suvoj posudi, na samo 5 sekundi.

Vrh koji menja boju odmah će postati ružičast, što ukazuje na to da upija urin. Vrh koji menja boju nastavite da držite u urinu tokom punih 5 sekundi.

3. Sačekajte 1 do 3 minuta

Sačekajte 3 minutaKada test za trudnoću počne da deluje videćete kako plave linije počinju da se pojavljuju.

 

4. Pročitajte rezultat

Rezultat možete da pročitate u prozoru za rezultat. 

U kontrolnom prozoru mora da se nalazi plava linija prilikom čitanja rezultata. Ta linija pokazuje da je testiranje uspelo.

 
Pročitajte rezultat
 

Rezultat „Trudnoća” može se pojaviti za 1 minut nakon testiranja od dana izostale menstruacije (što je dan nakon očekivane menstruacije). Treba da sačekate puna 3 minuta da bi rezultat „Nema trudnoće” bio potvrđen. 

Ako se plava linija ne pojavi u kontrolnom prozoru u roku od 10 minuta, testiranje nije uspelo
Nije važno ako je jedna od linija koje čine znak „+” bleđa ili tamnija od druge: rezultat je „Trudnoća”.
Pročitajte rezultat u roku od 10 minuta od testiranja. Zanemarite sve promene rezultata nakon ovog vremena.

 

Леафлет


Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - јул 03, 2020

Najčešća pitanja

Koliko je precizan Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće?

Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće precizan je preko 99% kod laboratorijskih testova, kada se koristi od dana očekivane menstruacije.

Kako funkcioniše Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće?

Kada ste trudni, vaše telo proizvodi hormon trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin). Količina hCG-a u vašem telu se povećava u ranim fazama trudnoće. Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće može da otkrije male količine ovog hormona u vašem urinu. (Osetljivost ovog testa je 25 mIJ/ml).

Da li neki lekovi ili zdravstvena stanja mogu da utiču na rezultat?

 • Pre testiranja uvek pročitajte uputstva proizvođača bilo kog leka koji uzimate.
 • Lekovi za plodnost koji sadrže hCG mogu uzrokovati pogrešne rezultate (ovi lekovi za plodnost se uobičajeno daju putem injekcije, a testiranje ubrzo nakon davanja može dovesti do lažnog rezultata „Trudnoća”).
 • Druge terapije plodnosti, lekovi protiv bolova i hormonska kontracepcija (npr. kontraceptivne pilule) ne bi trebalo da utiču na rezultat.
 • Ako ste nedavno prestali da koristite hormonsku kontracepciju ili koristite terapiju za poboljšanje plodnosti, menstruacije vam mogu biti nepravilne, usled čega je moguće prerano testiranje.
 • Ako ste nedavno bili trudni (čak i ako niste izneli trudnoću u potpunosti), možete dobiti lažni rezultat „Trudnoća”.
 • Vanmaterična trudnoća, ciste na jajnicima, menopauza i neka retka zdravstvena stanja mogu da dovedu do netačnih rezultata.

Ako dobijete neočekivane rezultate, porazgovarajte o njima sa svojim lekarom.

Prethodno sam dobila rezultat „Trudnoća”, ali nakon ponovnog testiranja dobila sam rezultat „Nema trudnoće” ili sam dobila menstruaciju. Šta to znači?

Iako je Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće precizan preko 99% u otkrivanju hormona trudnoće od dana očekivane menstruacije, moguće je da dobijete rezultat da ste trudni, a da kasnije saznate da niste trudni (tj. kasnije možete da dobijete rezultat da niste trudni ili menstruacija može da počne). Razlog može biti prirodni prekid u toku ranih faza trudnoće, poznat kao „spontani pobačaj”, što nažalost nije neuobičajeno, jer se približno na svake 4 trudnoće jedna prekine u ranoj fazi. Ako dobijete neočekivane rezultate, potražite savet lekara.

Koristila sam Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće, ali vrh koji menja boju nije u potpunosti postao ružičast. Šta treba da radim?

Ako vrh koji menja boju nije u potpunosti postao ružičast, možda niste upotrebili dovoljnu količinu urina. Međutim, ako se plava linija pojavi u kontrolnom prozoru u roku od 10 minuta od testiranja, test je uspešan.

Koristila sam Clearblue test za brzo otkrivanje trudnoće, ali se u kontrolnom prozoru nije pojavila plava linija. Šta treba da radim?

Ako se plava linija ne pojavi u kontrolnom prozoru u roku od 10 minuta od testiranja, test nije uspešan. Razlog može biti:

 • Vrh koji menja boju nije držan okrenut nadole ili štapić testa za otkrivanje trudnoće nije bio položen u ravnom položaju nakon nanošenja urina.
 • Korišćeno je previše ili premalo urina. Uzorak morate da testirate 5 sekundi. 
Treba da obavite novo testiranje koristeći novi štapić testa za otkrivanje trudnoće i pažljivo prateći uputstva. Preporučujemo da uzorak urina sakupite u čistoj i suvoj posudi i da potopite samo vrh koji menja boju tokom 5 sekundi.

Šta da radim ako nisam sigurna u rezultat?

Da bi vaš rezultat bio „Trudnoća”, potrebno je da se pojavi plava linija u kontrolnom prozoru i znak „+” (plus) u prozoru za rezultat kroz 10 minuta od testiranja. Izgled znaka „+” u prozoru za rezultat se može razlikovati, međutim, linije koje čine znak „+” i linija u kontrolnom prozoru treba da budu slične širine (pogledajte slike A–C).

 

Rezultat „Trudnoća”Slika A
Veća je verovatnoća da do ovoga dođe kada ste trudni i kada se testirate više od nekoliko dana nakon izostale menstruacije jer su nivoi hCG-a viši.

 

Rezultat „Trudnoća”Slika B
Ovo nije neobično kada ste trudni i testirate se na dan ili oko dana kada očekujete menstruaciju jer nivoi hCG-a mogu i dalje biti relativno niski.

 

Rezultat testa na trudnoćuSlika C
Čak i ako je znak bled, ipak označava trudnoću.

 

 • Da bi vaš rezultat bio „Nema trudnoće”, potrebno je da se pojavi plava linija u kontrolnom prozoru i znak „–” (minus) u prozoru za rezultat kroz 10 minuta od testiranja. 
 • Ako i dalje niste sigurni u rezultat, treba da sačekate najmanje 3 dana pre ponovnog testiranja i da pažljivo pratite uputstva.

 

Moj test pokazuje rezultat „Nema trudnoće”. Šta treba da radim?

Možda niste trudni ili nivo hormona trudnoće možda još nije dovoljno visok da bi bio otkriven. Testirajte se ponovo za tri dana. Ako vam taj test da rezultat „Nema trudnoće”, a menstruacija vam kasni, posetite svog lekara.

Moj test pokazuje rezultat „Trudnoća”. Šta treba da radim?

Ako test pokazuje da ste trudni, treba da posetite lekara koji vam može savetovati šta dalje da preduzmete.

Kada mogu da pročitam rezultat?

Rezultat „Trudnoća” se može pojaviti već za 1 minut kod testiranja od dana izostale menstruacije (što je jedan dan nakon dana očekivane menstruacije). Pre čitanja rezultata proverite da li je i plava linija prisutna u kontrolnom prozoru. Morate da sačekate 3 minuta da biste potvrdili rezultat „Nema trudnoće” ili kada testiranje obavljate pre očekivane menstruacije. Ako se plava linija ne pojavi u kontrolnom prozoru u roku od 10 minuta, testiranje nije uspešno (pogledajte pitanje broj 6).

 1. Rezultat „Trudnoća” se može pojaviti za 1 minut kada se testirate od dana izostale menstruacije. Sačekajte 3 minuta da biste potvrdili rezultat „Nema trudnoće”.