Rani test za trudnoću

Dr Joanna Pike

Енглеску верзију рецензирао Dr Joanna Pike - феб 21, 2020

Kada mogu da uradim test za trudnoću?

Ako mislite da ste možda trudni, želećete odmah to da proverite. Međutim, važno je da razumete šta se dešava u vašem telu kako biste znali kada možete da se testirate.

Rani test za trudnoću

Kada vam je počela poslednja menstruacija?
Npr., 03/12/2022
Uobičajena dužina vašeg ciklusa:
Ако сте радили тест за овулацију, овде додајте датум позитивног резултата (опционално)
Npr., 03/12/2022
Izračunaj kada mogu da se testiram

First day you can test

 
with
Test za trudnoću Ultra rano
Rezultati 6 dana pre izostale menstruacije

Informacije o vašem ciklusu

Početak vaše poslednje menstruacije
Positive ovulation test date
Uobičajena dužina vašeg ciklusa:
days
Rezultati su zasnovani na informacijama koje ste naveli.
Promena informacija

Sve što treba da znate o ranom testiranju na trudnoću.

Jajna ćelija nakon oplodnje putuje do materice i usađuje se u njen zid. U toj fazi u urinu počinju da se pojavljuju male količine hormona trudnoće, hCG-a. Taj hormon otkrivaju svi kućni testovi za trudnoću, a neki testovi su toliko osetljivi da se mogu koristiti do 6 dana pre izostale menstruacije (što je 5 dana pre očekivane menstruacije).

Na primer, ako očekujete menstruaciju 15. u mesecu, možete da se testirate već 10. dana u mesecu. Koristite naš korisni kalkulator „kada se testirati” da biste saznali kada možete da se testirate pomoću digitalnog testa Clearblue za ultra rano testiranje – nijedan test vam ne može dati rezultate ranije. 

Bez obzira na to kada se testirate, možete biti sigurni u tačnost rezultata „Trudnoća” sa bilo kojim Clearblue testom za trudnoću.

Međutim, kod ranijeg testiranja treba da budete svesni da čak i sa rezultatom „nema trudnoće” ipak možete biti trudni. To je zato što nivoi hCG-a variraju od žene do žene i možda još uvek nema dovoljno hormona da test da pozitivan rezultat. Nivo HCG-a brzo raste u ranoj trudnoći, kao što je prikazano na grafikonu ispod, što znači da ako se ponovo testirate na dan očekivane menstruacije, rezultat (bilo pozitivan ili negativan) će biti tačan preko 99%.

Dan očekivane menstruacije je dan kada menstruacija treba da vam počne. Ako ne dobijete menstruaciju ni sledećeg dana, taj dan je dan propuštene menstruacije. Dakle, ako vidite uputstva koja vam govore da test uradite četiri dana pre očekivane menstruacije, to je isto što i pet dana pre propuštene menstruacije.

Porast hormona trudnoće (hCG) u ranoj trudnoći

Relativna koncentracija hCG-a
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulacija
Oko ovog vremena hCG može početi da se pojavljuje u urinu
Prvi dan tokom kog se možete testirati pomoću Testa za trudnoću ultra rano otkrivanje
Očekivana menstruacija
Izostala menstruacija
Dani pre izostale menstruacije
 

Dakle, ako razmišljate o testiranju pre propuštene menstruacije, možete probati digitalni test Clearblue za ultra rano otkrivanje koji daje nedvosmisleno jasne rezultate ispisane rečima. Pogledajte tabelu ispod za rezultate laboratorijskog testiranja sa uzorcima iz rane trudnoće:

 

Prvi dan tokom kog možete da se testirate  
Dan u odnosu na izostalu menstruaciju -6 -5 -4 -3 -2 -1 0
Dan u odnosu na očekivanu menstruaciju -5 -4 -3 -2 -1 0 +1
% otkrivenih trudnoća 79% 96% > 99% > 99% > 99% > 99% > 99%
  1. Izostala menstruacija se odnosi na dan nakon dana očekivane menstruacije. U laboratorijskim ispitivanjima otkriveno je 79% rezultata trudnoće

Rezultati 6 dana pre izostale menstruacije

Rezultati 6 dana pre izostale menstruacije

Kada želite da saznate da li ste trudni, ume da bude teško čekati da uradite test. Zato se test za ultra rano otkrivanje trudnoće može koristiti do 6 dana pre izostale menstruacije, što je 5 dana pre očekivanog početka menstruacije.

79% trudnoća je moguće otkriti 6 dana pre izostale menstruacije.