Kalkulator ovulacije

Kada mogu da očekujem ovulaciju?

Da bismo vam pomogli da razumete kako ovulacija funkcioniše…

Npr., 18/07/2024
Npr., dužina ciklusa obično varira od 23 do 35 dana
Calculate your due date
šanse za ovulaciju na ovaj dan
Rezultati su zasnovani na informacijama koje ste naveli.
  *
Početak vaše poslednje menstruacije
  20%
šanse za ovulaciju na ovaj dan
Promena informacija

Preko 99% precizan u detektovanju talasa LH

Napredni digitalni test za određivanje ovulacije Za precizno određivanje plodnih dana, koristite test za određivanje ovulacije koji u urinu detektuje promenu vaših hormona plodnosti. Testovi za određivanje ovulacije su 2 puta precizniji od metoda sa kalendarom3. Clearblue digitalni testovi za određivanje ovulacije su preko 99% precizni u detektovanju talasa LH u cilju određivanja vaših najplodnijih dana.


(X) ZABLUDA: Menstrualni ciklusi uvek traju 28 dana i svaka žena ovulira 14. dana.

(✓) ČINJENICA: Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, ali svaka žena je jedinstvena i trajanje ciklusa kod gotovo 50% žena varira 7 ili više dana1. Variranjem trajanja menstrualnog ciklusa varira i vreme ovulacije, pa može biti teško znati kada su VAŠI plodni dani.

Razumevanje rezultata kalkulatora ovulacije

Danas su dostupni mnogi kalkulatori ovulacije koji procenjuju kada će početi vaši plodni dani. Ti kalkulatori predstavljaju oblik „metoda sa kalendarom” i funkcionišu na osnovu prosečnih podataka bez očitavanja bilo čega vezanog za nivo vaših hormona.  Međutim, niko od nas nije „prosečan”:
1. Dužina ciklusa varira od žene do žene i od ciklusa do ciklusa – zapravo, trajanje gotovo 50% menstrualnih ciklusa varira 7 ili više dana1
2. Vreme ovulacije može da varira nekoliko dana, čak i kod redovnih ciklusa.

Da li treba da imamo odnos tokom svakog plodnog dana?

Profesor Bil Ledžer

Spermatozoidi koji se predugo skladište u testisima akumuliraju oštećenje DNK i manje su plodni. Kod parova koji češće (svakodnevno) imaju odnos, muškarac će imati manji broj spermatozoida po ejakulaciji ali će oni biti plodniji. Ako želite da zatrudnite, pokušajte da imate odnos najmanje na svaka dva dana za vreme ovulacije.

Koja je razlika između pojmova „ovulacija” i „plodni dani”?

„Ovulacija” je proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika koji se odigrava 12-16 dana pre početka sledeće menstruacije.

„Plodni dani” su dani u menstrualnom ciklusu žene koji prethode ovulaciji i uključuju dan ovulacije i tokom kojih žena može da zatrudni ako ima seks bez kontracepcije.

Kada je najmanja a kada najveća šansa da se zatrudni?

Najplodniji dani u svakom ciklusu tokom kojih imate najveće šanse da zatrudnite tokom seksa bez kontracepcije jesu dan ovulacije i dan pre njega – ta 2 dana predstavljaju „vrhunac plodnosti”. Međutim, budući da spermatozoidi mogu da prežive nekoliko dana u telu žene tokom plodnih dana i u nekoliko dana pre toga postoji šansa da se zatrudni – to su dani „visoke plodnosti”. Izvan tog „perioda plodnosti” od oko 6 dana, šanse za trudnoću su male.


Koji metod je precizniji?

Clearblue digitalni testovi za određivanje ovulacije su preko 99% precizni u detektovanju talasa LH do kog dolazi 24-36 časova pre ovulacije, te su stoga precizniji od metoda sa kalendarom i temperaturom u određivanju najplodnijih dana2.


1. Creinin MD., et al. Contraception (2004) 70: 289-92
2. Brezina PR., et al. Fertil & Steril (2011); 95(6): 1867-78
3. Istraživanje koje je obuhvatilo 101 ženu u UK u kom se poredio jednostavan kalendarski metod sa verovatnoćom sprovođenja testa na dan talasa LH (2011.)
4. U istraživanju u kom je učestvovalo 87 žena, 4 ili više plodnih dana otkriveno je u 80% ciklusa pomoću stvarne dužine ciklusa.