Zablude o zatrudnjivanju

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - јул 07, 2015

Mi ćemo vam pomoći da saznate istinu.

Zablude o zatrudnjivanju

Mi razbijamo najpopularnije zablude o zatrudnjivanju i pomažemo vam da saznate istinu tako što vam dajemo činjenice

(X) ZABLUDA: Nemoguće je zatrudneti prvi put kada imate nezaštićeni odnos.

(✓) ČINJENICA: Uobičajena je zabluda da ne možete zatrudneti prvi put kada imate nezaštićeni odnos. Ovo jednostavno nije tačno. Uvek postoji mogućnost da ćete zatrudneti ako imate nezaštićeni odnos – čak i prvi put. Ako imate nezaštićeni odnos i ne želite da zatrudnite, moraćete da izaberete metod kontracepcije koji vam odgovara.

(X) ZABLUDA: Ako zaboravite da počnete sa sledećim pakovanjem kontraceptivnih pilula nakon pauze od 7 dana, ne možete da zatrudnite.

(✓) ČINJENICA: Ne, moguće je zatrudneti. Jedan od načina na koji pilula funkcioniše je da spreči ovulaciju. Ako zaboravite da uzmete neku od pilula, delotvornost pilule kao kontracepcije će biti smanjena.

(X) ZABLUDA: Ako imate odnos tokom menstruacije, ne možete zatrudneti.

(✓) ČINJENICA: Malo je verovatno da ćete zatrudneti, ali nije nemoguće. Vi ste plodni u danima koji prethode ovulaciji i tokom ovulacije – zbog životnog veka spermatozoida – i ako imate kratkotrajan ciklus, ovulacija može početi odmah posle menstruacije. Tako da možete biti plodni veoma rano u vašem ciklusu dok još uvek krvarite.

Saznajte više o svom ciklusu i ovulaciji

(X) ZABLUDA: Najverovatnije ćete zatrudneti 14. dana vašeg ciklusa.

(✓) ČINJENICA: Nije nužno istina. To zavisi od trajanja vašeg ciklusa i kada dolazi do ovulacije. Vi ste najplodniji na dan ovulacije i dan pre toga (uglavnom 12−16 dana pre početka naredne menstruacije). Tako da ako imate kratkotrajan ciklus, npr. 20 dana, verovatno je da će doći do ovulacije dosta pre 14. dana i slično tome ako je vaš ciklus dugotrajan, npr. 35 dana, veća je verovatnoća da će do ovulacije doći oko 20. dana. Tako da je pravilo „14. dan“ „školski primer“ – za one žene čiji ciklusi traju 28 dana svaki put! I zapamtite, dužine ciklusa variraju od ciklusa do ciklusa i od žene do žene.

I nemojte zaboraviti da spermatozoidi mogu da prežive nekoliko dana, tako da i ako imate odnos nekoliko dana pre ovulacije i dalje možete zatrudneti.

Pokušavate da zatrudnite? Saznajte više o tome kako da sebi povećate šanse

(X) ZABLUDA: Može doći do začeća samo dva dana u svakom ciklusu.

(✓)ČINJENICA:To nije tačno. „Prozor plodnosti“ traje 6 dana. Vi ste najplodniji na dan ovulacije i dan pre toga. Međutim, pošto spermatozoidi mogu da prežive do pet dana, odnosi koji prethode ovulaciji mogu da povećaju vaše šanse da zatrudnite.

 • Clearblue testovi za određivanje ovulacije mogu da vam pomognu da odredite do četiri vaša najplodnija dana.

 • Clearblue nadgledanje plodnosti vam uglavnom daje do šest najplodnijih dana tako što detektuje dva hormona plodnosti, estrogen i luteinizirajući hormon (LH).

(X) ZABLUDA: Možete da uradite test za trudnoću odmah posle odnosa.

(✓) ČINJENICA: Ne, ne možete. Potrebno je oko šest do sedam dana nakon što dođe do oplodnje jajašca (nakon seksualnog odnosa) pre nego što vaše telo počne da proizvodi hormon trudnoće (hCG) i još nekoliko dana pre nego što nivo bude dovoljno visok da bi mogao da se detektuje na testu za trudnoću. Clearblue testovi za trudnoću se mogu koristiti do 5 dana pre izostale menstruacije (što je 4 dana pre očekivane menstruacije), iako nivoi hormona trudnoće u vašem urinu možda nisu dovoljno visoki da bi se detektovali. Stoga, ako se testirate rano i dobijete rezultat „Nema trudnoće“, preporučujemo da se testirate ponovo u trenutku kada očekujete menstruaciju.

Da biste odredili kada treba da očekujete svoju menstruaciju, izračunajte uobičajenu dužinu ciklusa tako što ćete izbrojati dane počevši od prvog dana vaše menstruacije do dana pred početak naredne menstruacije.

 • Ako imate neredovne cikluse, dobra je ideja da u obzir uzmete svoj najduži ciklus prethodnih meseci pre nego što se testirate

 • Ako ne znate kada očekujete menstruaciju, preporučujemo da sačekate najmanje 19 dana nakon poslednjeg nezaštićenog odnosa pre nego što uradite Clearblue test za trudnoću

 • Ako se testirate od dana vaše očekivane menstruacije, testiranje možete da obavite u bilo koje doba dana.

 • Ako se testirate ranije, treba da koristite prvi jutarnji urin

 • Da biste dobili precizan rezultat, izbegavajte da pijete mnogo tečnosti (uključujući vodu) pre testiranja

 • Ako dobijete rezultat „Nema trudnoće“:

  • Ako ste se testirali ranije (pre očekivane menstruacije), testirajte se ponovo kada vaša menstruacija zakasni

  • Ako ste se testirali na dan očekivane menstruacije ili dan nakon nje, sačekajte tri dana i testirajte se ponovo

  • Ako vam drugi test za trudnoću i dalje daje rezultat „Nema trudnoće“, a vi i dalje ne dobijate menstruaciju, treba da posetite lekara

(X) ZABLUDA: Potrebno je da sačekate nekoliko dana nakon izostale menstruacije pre nego što možete da uradite Clearblue test za trudnoću.

(✓) ČINJENICA: Nije tačno. Svi Clearblue testovi za trudnoću su preko 99% precizni od dana očekivane menstruacije. Zapravo, Clearblue testove za trudnoću možete da koristite čak pet dana pre izostale menstruacije. Ako se testirate rano i dobijete rezultat „Trudnoća“, možete ga smatrati pouzdanim. Međutim, ako se testirate rano i dobijete rezultat „Nema trudnoće“, preporučujemo da se testirate ponovo u trenutku kada očekujete menstruaciju. Uvek treba da pročitate list sa informacijama u pakovanju pre obavljanja testa za trudnoću.

Saznajte više o Clearblue testovima za trudnoću