Šta znači dobijanje negativnog rezultata na testu za trudnoću?

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - feb 27, 2019
Napisao Jennifer Walker.

Šta znači dobijanje negativnog rezultata na testu za trudnoću?

Kada vam menstruacija izostane, možete se zapitati „Da li sam trudna”? Možda osećate neku mučninu, grudi su vam osetljive, ili imate druge rane znake trudnoće, ali uradili ste test i rezultati kažu da niste trudni. Možda se pitate: Mogu li da verujem ovim rezultatima? Ponekad možete dobiti lažni negativan rezultat na testu za trudnoću – što znači da ste trudni, ali test tvrdi drugačije. S druge strane, možda vam je izostala menstruacija ali niste trudni. Čitajte dalje da biste saznali šta negativan rezultat testa za trudnoću znači. 


 
 • Testovi za trudnoću funkcionišu tako što otkrivaju hormon hCG, koji je obično prisutan u telu samo kada ste trudni.
 • Vaš nivo hCG-a će se vremenom povećavati ako ste trudni.
 • Negativan rezultat testa za trudnoću znači da test nije otkrio hCG u vašem urinu.
 • Ako vam menstruacija veoma kasni ili ste preskočili menstruaciju i dobijete negativan rezultat, najverovatnije niste trudni.
 • Ako se testirate pre datuma očekivane menstruacije, možda ste trudni ali je vaš nivo hCG-a previše nizak da bi bio otkriven.
 • Možete dobiti negativan rezultat kod ranog testiranja i ako ne koristite prvi jutarnji urin, ako ste pili previše tečnosti ili ako test nije dovoljno osetljiv za rano testiranje – čak i ako ste trudni.

Zašto sam dobila negativan rezultat testa?

Negativan rezultat na testu za trudnoću možete dobiti iz dva razloga: Niste trudni, ili ste trudni ali ste se testirali prerano da bi test za trudnoću koji ste koristili prepoznao hormon trudnoće hCG u vašem telu.  

Testovi za trudnoću rade tako što kupe (otkrivaju) hormon poznat kao hCG (humani horionski gonadotropin) koji se proizvodi kada ste trudni i čiji nivo nastavlja da se povećava tokom prvih nekoliko meseci trudnoće. U dijagramu ispod možete videti kako se nivo hCG-a povećava od ovulacije do vaše izostale menstruacije

Porast hormona trudnoće (hCG) u ranoj trudnoći

Relativna koncentracija hCG-a
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulacija
Oko ovog vremena hCG može početi da se pojavljuje u urinu
Prvi dan tokom kog se možete testirati pomoću testa za trudnoću Clearblue DIGITAL test za trudnoću sa indikatorom broja nedelja
Očekivana menstruacija
Izostala menstruacija
Dani pre izostale menstruacije

Prilagođeno na osnovu: Gnoth C. and Johnson S. Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments. GeburtshilfeFrauenheilkd 2014;74(7):661–669.

Ako se testirate prerano, test možda neće pokupiti dovoljno hCG-a za pozitivan rezultat. Ako se testirate dan pre očekivane menstruacije, možete dobiti negativan rezultat – čak i ako ste trudni – ako:  

 • Vaš test nije bio dovoljno osetljiv za rano testiranje. 
 • Niste upotrebili dovoljno prvog jutarnjeg urina, pa koncentracija hCG-a u vašem urinu nije bila dovoljno visoka.
 • Pili ste previše tečnosti pre testiranja i razredili ste hormon u svom urinu. 

Ali šta ako ste dobili negativan rezultat, a menstruacija vam kasni? Verovatno niste trudni i menstruacija vam možda kasni ili je možda čak izostala zbog stresa ili bolesti. Ako je test negativan a niste se testirali rano, možda vam je izostala menstruacija ako:

 • Dojite
 • Bili ste bolesni
 • Imate neredovne menstruacije (npr. zbog sindroma policističnih jajnika koji se često naziva PCOS)
 • Putovali ste
 • Niste dobro spavali
 • Bili ste pod velikim stresom
 • Uzimate lekove za plodnost poput leka Clomid®
 • Niste imali menstruaciju mesecima
 • U menopauzi ili perimenopauzi ste

Obratite se lekaru za savet ako se brinete zbog izostale ili preskočene menstruacije. 

Da li je moguće da je žena trudna i da dobije negativan rezultat na testu za trudnoću? 

Da, moguće je. Dobijanje negativnog rezultata ne znači da niste trudni, to može jednostavno da znači da vam nivo hCG-a nije dovoljno visok da bi test otkrio taj hormon u vašem urinu. Čak i najosetljiviji dostupni testovi za trudnoću, oni za rano otkrivanje, mogu da otkriju trudnoću samo do šest dana pre izostale menstruacije (što je pet dana pre očekivane menstruacije), pa čak i tada ovi testovi neće moći da otkriju svaku trudnoću tako rano. 

Takođe, ako se testirate veoma rano, vaš test će možda otkriti hCG samo u jutarnjem urinu kada je koncentracija najveća. Zbog toga je takođe važno da ne pijete previše tečnosti pre korišćenja kućnog testa za trudnoću, jer to može da smanji koncentraciju hCG-a. 

Ostali razlozi iz kojih možete dobiti negativan rezultat na testu iako ste trudni mogu da uključuju korišćenje testa kom je istekao rok (proverite datum na pakovanju) ili testa koji nije propisno čuvan (test treba da čuvate na temperaturi 2-30 °C). 

Takođe, postoji neverovatno mala šansa da ste doživeli vanmateričnu trudnoću koja ne daje pozitivan rezultat – manje od 3% vanmateričnih trudnoća daje negativan rezultat. 

Ako dobijete negativan rezultat testa, a smatrate da ste ipak trudni – ponovite test na dan očekivane menstruacije.  Ako vam menstruacija kasni, testirajte se ponovo tri dana kasnije.  Ako i dalje niste sigurni, obratite se svom lekaru. 

Šta se dešava kada mi je rezultat testa za trudnoću negativan, a menstruacija mi je izostala? 

Lako je naprasno zaključiti da izostala menstruacija znači da je u pitanju trudnoća, ali menstruacija ponekad može da vam kasni iz drugih razloga. Za početak, dužina vašeg menstrualnog ciklusa može da varira, štaviše, dužina 46% ciklusa varira za sedam dana ili više. Menstruacija može da vam kasni ili čak i izostane zbog:

 • bolesti
 • putovanja
 • lošeg spavanja 
 • veoma velikog stresa

Takođe možete imati neredovne menstruacije nakon porođaja i za vreme dojenja. Ako ste se nedavno porodili i dojite, menstruacije vam možda neće početi sve dok ne prestanete da dojite – ali to ne znači da ne možete zatrudneti, pa stoga ne zaboravite da koristite kontracepciju ako vam to nije u planu!

Još jedan razlog za neredovne ili izostale menstruacije jeste ulazak u menopauzu. Ali čak i ako ste stariji od 45 godina i primetili ste da vam menstruacija kasni, ipak je i dalje pametno za svaki slučaj uraditi test za trudnoću.

Kontraceptivne pilule takođe utiču na redovnost menstruacije kada prestanete da ih koristite. To je zbog toga što hormonska kontraceptivna sredstva kontrolišu vaš menstrualni ciklus dok ih uzimate pa može da postane neredovan u prvih nekoliko meseci dok se vaše telo ponovo ne „kalibriše”. 

Ako mesecima niste imali menstruaciju a niste trudni, to bi moglo da bude posledica disbalansa u vašim nivoima hormona, kao neželjeni efekat lekova, prekomernog naprezanja ili gojaznosti ili neuhranjenosti. Ako mesecima niste imali menstruaciju, posetite lekara kako biste otkrili uzrok. 

Kada je prerano za testiranje?

Zavisi od testa. Neki testovi su dovoljno osetljivi da otkriju hCG u vašem urinu šest dana pre izostale menstruacije (što je pet dana pre očekivane menstruacije). Pročitajte uputstva na pakovanju da biste utvrdili šta brend testa koji koristite podrazumeva pod ranim otkrivanjem. Neke žene ipak preferiraju testiranje na dan očekivane menstruacije kada svi kućni testovi za trudnoću tvrde da su precizni preko 99%.   

Do začeća obično dolazi oko dve nedelje pre nego što biste obično očekivali menstruaciju. Ako pokušavate da zatrudnite, možete upotrebiti test za određivanje ovulacije ne samo da biste znali kada ste u najplodnijim danima, nego i da biste saznali kakav vam je ciklus i kada je najbolje da uradite test. To vam može pomoći da budete sigurniji u rezultate koje dobijete.

Moram li da uradim test odmah ujutru?

Ne, osim kod ranog testiranja. U ostalim slučajevima vaš test treba da otkrije hCG u bilo koje doba dana ako ste trudni. Međutim, ako radite test za trudnoću pre izostale menstruacije, bolje je da se testirate odmah ujutru dok je koncentracija hCG-a najviša. 

Takođe možete razblažiti koncentraciju hCG-a u urinu ako pijete previše tečnosti, pa se trudite da ne pijete više nego obično.

Mogu li nepravilno da uradim test?

Važno je da pažljivo pročitate uputstva koja dolaze uz test i da ih pratite. Tako možete biti sigurni u tačnost rezultata. Neki testovi se lakše čitaju od drugih – testovi koji rezultate daju u rečima poput „trudnoća” ili „nema trudnoće” su jasni – dok vizuelni testovi kod kojih morate da tumačite linije mogu biti teži za čitanje i mogu da vas nateraju da se pitate da li ste trudni ili ne. Ako sumnjate da niste dobro pročitali rezultat i osećate se nelagodno zbog te nesigurnosti, uzmite test koji se lako čita, poput testa Clearblue Digital, kako biste mogli da budete sigurni u rezultat koji vidite. 

U info-grafici ispod možete videti kako izgleda negativan test za trudnoću

 

Pozitivni rezultati

 

Šta ako nešto nije u redu sa testom? 

Lažni negativan rezultat možete dobiti ako koristite test za trudnoću kom je istekao rok trajanja, pa stoga pogledajte pakovanje pre upotrebe. 

Dobila sam negativan rezultat, šta treba dalje da radim? 

Ako i dalje niste sigurni u rezultat, sačekajte do dana očekivane menstruacije i onda se testirajte, ili se testirajte ponovo za tri dana ako vam je menstruacija izostala, koristeći test za trudnoću pouzdanog brenda i pažljivo pratite uputstva. Možete i da posetite lekara ako sumnjate. Možete obaviti kliničko testiranje ili vam vaš lekar može preporučiti korišćenje druge vrste testa.