Šta znači dobijanje pozitivnog rezultata na testu za trudnoću?

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - feb 27, 2019
Napisao Jennifer Walker.

Dobila sam pozitivan rezultat, šta sada? Da li je rezultat tačan ili ne? Šta treba dalje da radim? Sasvim je normalno da vas preplave emocije kada uradite kućni test za trudnoću, naročito ako je rezultat pozitivan. Dok posmatrate štapić u svojoj ruci, možete osetiti radost, napetost, strah, nevericu ili mešavinu svih tih emocija i kroz glavu će vam prolaziti mnoštvo pitanja. Najmanje što možemo da učinimo jeste da vam pomognemo da razumete šta rezultat testa znači. Čitajte dalje da biste bolje razumeli rezultat testa, saznali šta treba dalje da uradite i šta treba da znate u slučaju da ste dobili pozitivan rezultat na testu za trudnoću. ​


 
  • Testovi za trudnoću funkcionišu tako što otkrivaju hormon hCG, koji je obično prisutan u telu samo kada ste trudni.
  • Pozitivan rezultat – pa čak i bleda linja – na testu za trudnoću gotovo sigurno znači da ste trudni.
  • Lažni pozitivni rezultati su neverovatno retki i pojavljuju se samo ako ste nedavno bili trudni, ako uzimate lekove za plodnost koji sadrže hCG ili ako imate retka zdravstvena stanja koja uzrokuju prisustvo hCG-a.
  • Bez obzira na to da li želite trudnoću ili ne, na raspolaganju vam je mreža za podršku.

Šta treba da radim ako je test pozitivan?

Čak i ako pokušavate da začnete, pozitivan rezultat može da vas uspaniči jer ne znate šta ćete dalje. Normalno je da dvaput razmislite o svojim planovima, ali pustite da prođe neko vreme da se novosti slegnu i udahnite duboko par puta. Pre svega, nemojte da brinete, bez obzira na to da li ste želeli trudnoću ili ne, na raspolaganju vam je mreža za podršku. 

Zakažite termin kod doktora kako biste porazgovarali o trudnoći i nezi posle porođaja ako planirate da rodite bebu. 

Ako niste sigurni da li želite bebu, na raspolaganju vam je pomoć.  Za početak, dobra adresa bi moglo biti neko savetovalište za majke. Ili možda možete da se obratite svom lekaru ili nekom zdravstvenom radniku kako biste razmotrili svoje opcije. 

 

Mogu li da budem sigurna da je moj test za trudnoću pozitivan? 

Da. Čak i bleda linija na štapiću predstavlja pozitivan rezultat i znači da ste trudni. Testovi za trudnoću kupe hormon trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin) koji vaše telo počinje da proizvodi kada zatrudnite. Vaše telo će proizvoditi više ovog hormona tokom ranih faza trudnoće i kućni testovi za trudnoću će vam dati 99% tačan rezultat ako se testirate na dan očekivane menstruacije ili kasnije. Osetljiviji testovi, poput testa Clearblue za rano otkrivanje trudnoće otkriće prisustvo hCG-a od šest dana pre izostale menstruacije (što je pet dana pre nego što očekujete menstruaciju). 

Pošto je hCG u normalnim okolnostima u vašem telu prisutan samo kada ste trudni, lažni pozitivni rezultati su izuzetno retki. Ako koristite pouzdan test za trudnoću, poput testa Clearblue, možete biti preko 99% sigurni da ste trudni ako vidite pozitivan rezultat

Međutim, čitanje i razumevanje rezultata testa za trudnoću ponekad može biti pomalo zbunjujuće. Pošto je svaki test drugačiji, postarajte se da pratite uputstva, ali većina testova za trudnoću daće vam pozitivan rezultat na sledeći način: 

  • Dve linije. Većina testova će imati kontrolnu liniju – ona vas samo obaveštava da je test uspeo – koja se pojavljuje dok čekate na rezultat i ako niste trudni, videćete samo tu liniju. Međutim, ako ste trudni, videćete dve linije. Čak i ako je druga linija veoma bleda, to je i dalje pozitivan rezultat i znači da ste trudni.
  • Znak plus. Neki testovi mogu da prikazuju rezultate pomoću simbola plus i minus. Negativan simbol znači da niste trudni; ali ako vidite još jednu liniju preko negativne linije kako formira znak plus, to znači da ste trudni. Takođe ćete videti još jednu liniju u kontrolnom prozorčiću koja vam govori da je test uspeo.

Trudnoća. Takođe možete nabaviti i digitalni test koji vam bukvalno ispisuje rezultat rečima „Trudnoća” ili „Nema trudnoće” i time vam olakšava razumevanje rezultata.

 

Pozitivni rezultati

Šta može da prouzrokuje lažni negativan rezultat na testu za trudnoću?

Dobijanje pozitivnog rezultata kada niste trudni je izuzetno retko, a opširnije o lažnim pozitivnim testovima za trudnoću možete pročitati ovde. Tri glavna razloga za dobijanje lažnih pozitivnih rezultata su sledeći: 

  • Nedavno ste bili trudni.
  • Uzimali ste lekove za plodnost koji sadrže hCG.
  • Imate neko veoma retko zdravstveno stanje, poput cisti na jajnicima, koje proizvodi hCG i daje vam pozitivan rezultat.

Mogu li da potvrdim rezultat testa za trudnoću?

Ne morate da radite novi test ako dobijete pozitivan rezultat, ali mnoge žene se odlučuju da ponove test čisto da bi bile sigurne. Ako dobijete pozitivan rezultat, zakažite pregled kod svog lekara ili akušera.   

think-you-might-be-pregnant-2

Da li sam trudna? (upitnik)

Ako trenutno ne možete da kupite test za trudnoću, isprobajte naš brzi upitnik „Da li sam trudna?” i saznajte da li bi vaši simptomi mogli da budu rani znak trudnoće.