Da li je moguće zatrudneti tokom menstruacije?

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - јун 12, 2019

Da li je moguće zatrudneti tokom menstruacije?

Možda ste čuli da ne možete zatrudneti za vreme menstruacije, ali to nije sasvim tačno. Iako je malo verovatno da ćete zatrudneti oko menstruacije ili dok ona traje, ipak postoji mala verovatnoća začeća u to doba meseca. U nastavku pročitajte kakvi su vam izgledi za trudnoću i kako vam menstrualni ciklus utiče na period plodnosti.


 
 • Verovatnoća da zatrudnite tokom menstruacije je veoma mala
 • Međutim, trudnoća je ipak moguća ako imate odnos bez kontracepcije.
 • Najplodniji ste u toku ovulacije, a ona se dešava oko 10 do 16 dana pre sledeće menstruacije.
 • Možete ovulirati ranije ako imate kratak ciklus.
 • Sperma može da preživi u vašem telu do 5 dana i može da oplodi jajnu ćeliju kada se ona oslobodi.
 • Najmanje ste plodni u danima neposredno pre menstruacije, ali ipak postoji mali rizik od trudnoće.
 • Ako ne želite da zatrudnite, pronađite oblik kontracepcije koji vam odgovara

Koji su izgledi da zatrudnim za vreme menstruacije?

Verovatnoća da zatrudnite ako imate odnos tokom menstruacije je veoma mala. Međutim, ipak je moguće da zatrudnite tokom menstruacije ako ste imali nezaštićen odnos.

Da biste razumeli kako to može da se desi, morate da znate kako funkcioniše vaš menstrualni ciklus. 

 • Ciklus počinje prvog dana menstruacije i traje do prvog dana sledeće menstruacije.
 • Ovuliraćete oko 10 do 16 dana pre početka sledeće menstruacije, a to se dešava kada jedan od vaših jajnika oslobodi jajnu ćeliju.
 • Nakon ovulacije ulazite u lutealnu fazu, kada prazan folikul razvije korpus luteum, koji proizvodi hormon progesteron. 
 • Sluznica materice se zadebljava, pripremajući se za implantaciju oplođene jajne ćelije.
 • Ako nije došlo do začeća, jajna ćelija prelazi u matericu, nivo hormona opada, sluznica materice se ljušti i počinje nova menstruacija.

Više o menstrualnom ciklusu i ovulaciji možete pročitati ovde

Najplodniji ste u vreme ovulacije. Iako jajna ćelija živi samo 12 do 24 časa nakon otpuštanja, možete zatrudneti čak i ako imate odnose pre ovulacije jer sperma može da preživi do pet dana u vašem telu.

Kolika je verovatnoća da zatrudnite tokom menstruacije? To zavisi od nekoliko faktora, kao što su: 

 • (ne)korišćenje kontracepcije
 • dužina vašeg menstrualnog ciklusa
 • dužina vaše menstruacije
 • kada ste imali odnos 

Menstrualni ciklus obično traje između 28 i 30 dana, tako da ste obično plodni između 11. i 21. dana, iako to može da varirati od ciklusa do ciklusa i od žene do žene. Ako menstruacija traje 5–7 dana i ako imate odnos pred njen kraj, možda ćete moći da zatrudnite 11. dana, jer sperma može da preživi do 5 dana nakon snošaja. 

Takođe možete zatrudneti nakon odnosa tokom menstruacije ako imate kratke menstrualne cikluse, jer to znači da ovulirate nekoliko dana ranije i bliže kraju menstruacije.

Veoma su mali izgledi da zatrudnite dok imate menstruaciju. Međutim, postoji mala verovatnoća da zatrudnite i u to vreme ciklusa.

Mogu li da zatrudnim par dana nakon menstruacije?

Moguće je, ali i malo verovatno. Međutim, uvek postoji rizik od trudnoće ako imate odnos bez kontracepcije. Ako ovulirate ranije, kada imate kratke menstrualne cikluse, možda ćete moći da zatrudnite u to doba meseca. Međutim, po završetku menstruacije ulazite u period plodnosti, što znači da vam se izgledi za trudnoću povećavaju kako se približavate ovulaciji.  

Mogu li da zatrudnim tik pred menstruaciju?

Verovatnoća začeća ako imate odnos dva ili tri dana pre menstruacije je izuzetno mala. Pošto jajna ćelija živi oko 12 do 24 sata nakon što se oslobodi, to znači da se period plodnosti završava ubrzo nakon ovulacije. Međutim, uvek postoji rizik od trudnoće. Izračunajte izglede za trudnoću pomoću našeg alata.   

Šta mogu da uradim da zatrudnim?

Ne bi bilo loše da porazgovarate sa svojim lekarom ako želite da zatrudnite. Mnogi lekari će savetovati promenu nekih životnih navika ako pokušavate da dobijete bebu, kao što je uzimanje folne kiseline ili prenatalnih vitaminskih dodataka, izbegavanje alkohola, prestanak pušenja i održavanje zdrave težine. Možete koristiti i test za određivanje ovulacije da biste lakše utvrdili kada su vam najplodniji dani. Ovde možete videti naš asortiman testova za određivanje ovulacije i uređaja za praćenje plodnosti koji će vam pomoći da povećate izglede za začeće. 

Pogledajte i naše savete o tome kako da brže zatrudnite

Ne želim bebu sada, šta da radim?

Ako ne želite da zatrudnite, ne postoji bezbedno vreme za seks bez kontracepcije. Razgovarajte sa svojim lekarom o opcijama kontracepcije kako biste pronašli metodu koja vam odgovara.