Menstrualni ciklusi i ovulacija

Menstrualni ciklusi i ovulacija

Vaš menstrualni ciklus

Vi verovatno već znate mnogo o vašem menstrualnom ciklusu – npr. koliko često dobijate svoje menstruacije i koliko su obimne. Na ovoj strani ćemo detaljnije pregledati ženski menstrualni ciklus, ovulaciju i menstruacije. Naravno, nijedan veb-sajt ne može da zameni razgovor sa zdravstvenim stručnjakom, ali ovde možete steći dobro opšte razumevanje kako sve to funkcioniše.

Razumevanje vašeg menstrualnog ciklusa

Dužine ženskih ciklusa variraju, a najčešća dužina ciklusa je negde između 23 i 35 dana. Svaka varijacija u dužini menstrualnog ciklusa se najverovatnije dešava tokom dela ciklusa pre ovulacije (koji se naziva folikularna faza). Kod većine žena, period između ovulacije (kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika) i mesečne menstruacije traje između 12 i 16 dana (ovo se naziva lutealna faza).

Menstrualni ciklus

Vaša menstruacija

Prvi dan vašeg menstrualnog ciklusa je prvi dan vaše menstruacije (1. dan). Menstruacija uobičajeno traje od 3 do 7 dana. Verovatno ćete ustanoviti da ukoliko imate bolne menstruacije, one će biti najgore prvih par dana menstruacije. Do toga dolazi jer hormoni u vašem telu izazivaju aktivno izbacivanje zidova materice koji su izgrađeni u prethodnom menstrualnom ciklusu.

Priprema za ovulaciju

Na početku vašeg ciklusa, hipofiza u mozgu proizvodi folikulostimulirajući hormon (FSH). Ovo je glavni hormon koji stimuliše vaše jajnike da proizvode zrela jajašca. Folikuli su šupljine ispunjene tečnošću u vašim jajnicima. Svaki folikul sadrži jednu nerazvijenu jajnu ćeliju. FSH stimuliše izvestan broj folikula da razviju i počnu da proizvode hormon estrogen. Vaš nivo estrogena je najniži prvog dana menstruacije. Nakon toga, on počinje da raste kako folikuli rastu.

Sada, dok izvestan broj folikula počinje da se razvija, uglavnom jedan folikul postaje „dominantan“ i ta jajna ćelija sazreva unutar uvećanog folikula. U isto vreme, povećana količina estrogena u vašem telu osigurava da se zidovi vaše materice zadebljavaju hranljivim materijama i krvlju. Do toga dolazi kako bi, ukoliko zatrudnite, oplođena jajna ćelija imala sve hranljive materije i podršku koja joj je potrebna za rast. Visoki nivoi estrogena su takođe povezani sa pojavom sluzi koja je povoljna za spermatozoide (poznata pod tehničkim imenom kao plodna cervikalna sluz). Možete je primetiti kao retki, klizavi sekret koji može biti mutno beličast. Spermatozoidi mogu mnogo lakše da plivaju kroz ovu sluz i mogu da prežive u njoj nekoliko dana.

Priprema za ovulaciju

Razumevanje ciklusa ovulacije

Ovulacija

Nivo estrogena u vašem telu se i dalje povećava i na kraju izaziva brz porast luteinizirajućeg hormona („talas LH“). Ovaj talas LH izaziva pucanje dominantnog folikula i oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika, odakle ulazi u jajovod. Ovaj proces je poznat kao ovulacija.

Mnoge žene misle da ovuliraju 14. dana, ali 14. dan je prosek i većina žena zapravo ovulira nekog drugog dana menstrualnog ciklusa. Vaš dan ovulacije se razlikuje od ciklusa do ciklusa. Neke žene tvrde da osećaju blagi bol pri ovulaciji, ali mnoge nemaju nikakav osećaj i ne postoje drugi znaci koji ukazuju na ovulaciju.

Ovulacija

Nakon ovulacije

Kada se jajna ćelija (ili jajašce) oslobodi, ona se pomera duž jajovoda ka materici. Jajna ćelija može da živi do 24 sata. Životni ciklus spermatozoida više varira, ali je uglavnom 3 do 5 dana, tako da dani koji prethode ovulaciji i sam dan ovulacije su najplodniji – tada je najveća verovatnoća da zatrudnite. Čim dođe do ovulacije, folikul počinje da proizvodi drugi hormon: progesteron.

Progesteron dovodi do dalje izgradnje zida materice radi pripreme za oplođeno jajašce. U međuvremenu, prazan folikul u jajniku počinje da se smanjuje, ali nastavlja da proizvodi progesteron i takođe počinje da proizvodi estrogen. U ovoj fazi možete doživeti simptome predmenstrualne tenzije (PMT) kao što je osetljivost grudi, naduvenost, letargija, depresija i nervoza.

Nakon ovulacije

Priprema za sledeću menstruaciju…

Kako se prazan folikul smanjuje, ako jajna ćelija nije oplođena, nivoi estrogena i progesterona se smanjuju. Bez visokih nivoa hormona koji ga održavaju, zadebljani zid materice koji je izgrađen počinje da se razlaže i vaše telo ga izbacuje. Ovo je početak vaše menstruacije i početak vašeg sledećeg menstrualnog ciklusa.

Priprema za sledeću menstruaciju
Ili za trudnoću

Ako je jajna ćelija oplođena, može uspešno da se ugradi u zid materice. Ovo se uglavnom događa oko nedelju dana nakon oplodnje.

Čim se oplođeno jajašce ugradi, vaše telo počinje da proizvodi hormon trudnoće, humani horionski gonadotropin (hCG), koji će održavati prazan folikul aktivnim. On nastavlja da proizvodi hormone estrogena i progesterona kako bi se sprečilo izbacivanje zida materice dok placenta (koja sadrži sve hranljive sastojke koji su potrebni embrionu) ne postane dovoljno zrela da bi se trudnoća održala.