Istina o dobijanju lažnog pozitivnog rezultata na testu za trudnoću

Dr Joanna Pike

Revieved bi Dr Joanna Pike - feb 27, 2019
Napisao Jennifer Walker.

Uradili ste test za trudnoću i dobili ste pozitivan rezultat, ali javlja vam se sumnja: Da li je test možda pogrešio?  Većina kućnih testova za trudnoću je pouzdana, na primer, testovi Clearblue imaju preciznost preko 99% od dana očekivane menstruacije, pa iako je moguće da test koji pokaže negativan rezultat ne bude tačan, naročito kod ranog testiranja, dobijanje lažnog pozitivnog rezultata je izuzetno retko. Međutim, postoje izuzeci kod kojih vaš test može da bude pozitivan a da niste trudni, čitajte dalje da biste saznali šta se krije iza lažnih pozitivnih rezultata.


 
 • Testovi za trudnoću funkcionišu tako što otkrivaju hormon hCG, koji je obično prisutan u telu samo kada ste trudni.
 • Pozitivan rezultat testa za trudnoću značiće da ste gotovo sigurno trudni.
 • Dobijanje pravog lažnog pozitivnog rezultata – kada nikada ranije niste bili trudni – neverovatno je retko.
 • Test će pokazati lažni pozitivan rezultat samo ako iz nekog drugog razloga imate hCG u svom sistemu, poput nedavne trudnoće, ako uzimate lekove za plodnost koji sadrže hCG ili ako imate neko zdravstveno stanje poput nekih retkih cisti na jajnicima.
 • Ako se testirate pre datuma očekivane menstruacije, možda ste trudni ali je vaš nivo hCG-a previše nizak da bi bio otkriven.
 • Test može da pokaže pozitivan rezultat ako ste u hemijskoj trudnoći (prekid trudnoće u ranoj fazi), ako je u pitanju vanmaterična trudnoća ili molarna trudnoća, ali to nije lažni pozitivan rezultat.

Šta može da prouzrokuje lažni pozitivan rezultat?

Dobijanje pravog lažnog pozitivnog rezultata – kada nikada ranije niste bili trudni – neverovatno je retko. Testovi za trudnoću otkrivaju hCG (humani horionski gonadotropin) hormon u vašem telu, koji je prisutan samo kada ste trudni. Zbog toga će pozitivan rezultat testa za trudnoću značiti da ste gotovo sigurno trudni

Međutim, u retkim slučajevima, možete dobiti lažni pozitivan rezultat zbog:

 • nedavne trudnoće (npr. posle pobačaja, nedavnog rađanja ili prekida trudnoće)
 • nekih retkih cisti na jajnicima
 • određenih lekova koji sadrže hormon hCG, poput nekih terapija za plodnost 

Međutim, u nekim slučajevima možete dobiti pozitivan rezultat, a kasnije saznati da više niste trudni – ali ste bili. To može da se desi ako ste imali hemijsku trudnoću ili rani gubitak, ili vanmateričnu trudnoću.   To nisu lažni pozitivni rezultati – to su stvarni pozitivni rezultati testa za trudnoću iako je trudnoća prekinuta. 

 

Šta je hemijska trudnoća?

Hemijska trudnoća je gubitak ploda u veoma ranoj fazi trudnoće do kog dolazi odmah nakon implantacije embriona. Ultrazvuk ne bi detektovao fetus, ali vaše telo proizvodi hormon hCG pa bi zato rezultat bio pozitivan. Ne biste znali da ste trudni osim ako uradite test za trudnoću jer hemijska trudnoća ima veoma malo simptoma i ne biste doživeli znake koji upućuju na trudnoću, poput jutarnje mučnine. Mnogi stručnjaci smatraju da do hemijske trudnoće dolazi iz sličnih razloga kao i kod drugih vrsta pobačaja – zbog problema sa hromozomima bebe u razvoju. 

Pogledajte naš video za više informacija o tome šta je hemijska trudnoća i zašto daje pozitivan rezultat na testu.  Gubitak ploda u ranoj trudnoći je čest – dešava se otprilike kod svake 4. žene – ali žene koje izgube bebu kasnije mogu održati zdravu trudnoću.    

Šta je vanmaterična trudnoća?  

Vanmaterična trudnoća je relativno retko stanje (događa se kod 1 od 90 trudnoća) u kom dolazi do implantacije oplođene jajne ćelije van materice, na primer, u jajovodu. Nastavak takve trudnoće može biti rizičan po vaše zdravlje i nije moguće sačuvati trudnoću. Simptomi vanmaterične trudnoće uključuju:

 • izostalu menstruaciju 
 • bol nisko u stomaku sa jedne strane 
 • bol u vrhu ramena
 • braon, vodenasti vaginalni sekret 
 • nelagodnost u toaletu 

Ove simptome mogu da izazovu i druge stvari, poput stomačnih problema, ali ako ste trudni i imate bilo koji od ovih simptoma, treba hitno da potražite medicinski savet kao meru predostrožnosti.

Šta je molarna trudnoća?

Možete dobiti pozitivan rezultat u slučaju molarne trudnoće. Molarna trudnoća je veoma retka komplikacija do koje dolazi u veoma ranim fazama oplodnje i koja uzrokuje abnormalan razvoj fetusa. Kod pune molarne trudnoće – kada dolazi do gubitka celokupnog genetskog materijala majke prilikom oplodnje – nema bebe. Umesto toga, formira se mola, skup abnormalnih ćelija koje se razvijaju u ciste. Opširnije o molarnoj trudnoći možete pročitati ovde.  Molarna trudnoća će takođe dati pozitivan rezultat jer vaše telo proizvodi hCG i to nije lažni pozitivan rezultat.  

Mogu li da dobijem pozitivan rezultat nakon nedavne trudnoće, pobačaja ili prekida trudnoće?

Da, ali samo u nekim slučajevima. Uzimanje antibiotika neće prouzrokovati pozitivan rezultat testa za trudnoću, ali ako koristite lekove za plodnost koji sadrže hCG (oni se daju putem injekcije) možete dobiti lažni pozitivan rezultat.  Ti lekovi uključuju:  

Većina lekova koje imate kod kuće, poput lekova protiv bolova, lekova protiv kiseline, itd. neće uticati na rezultat kućnog testa za trudnoću.

Koja zdravstvena stanja mogu da mi daju lažni pozitivan rezultat?

U nekim retkim slučajevima, određena zdravstvena stanja mogu da prouzrokuju porast nivoa hCG-a, čak i kada niste trudni. Tu spadaju:

 • ciste na jajnicima  
 • bolesti bubrega 
 • određene vrste raka
 • poremećaji koji utiču na nivoe hormona, naročito kod žena u menopauzi ili perimenopauzi  
 • tumori ćelija koje bi činile posteljicu